Ікра з баклажанів, з помідорами і солодким перцем (на зиму)

Поєднання баклажанів, солодкого перцю, помідорів, цибулі та часнику – ідеальне для овочевої ікри. Така ікра з баклажанів зможе здивувати вас. Великий плюс цього рецепту в тому, що заготівля без оцту. Неоціненний зимовий делікатес для найдбайливіших господинь.
Інгредієнти:
- Баклажани 1,2-1,5 кілограма
- Помідори 600 грамів
- Цибуля ріпчаста 150 грамів
- Перець болгарський 300-400 грамів
- Часник 40 грамів
- Кінза свіжа 30 грамів
- Сіль 1 столова ложка
- Цукор 1 столова ложка
- Олія рослинна 150 мілілітрів
Приготування:
- Солодкі перці взяти болгарські – м’ясисті, щільні й ароматні.
- Якщо ви не любите кінзу, можна її не додавати або замінити петрушкою.
- Цибулю почистити й нарізати дрібними кубиками.
- Перці очистити від насіння і видалити перегородки. Після нарізати перці дрібними кубиками.
- Очистити помідори. Якщо шкірка на помідорах тонка, просто підчепити ножем і зняти її (або ж зробити на помідорах хрестоподібні надрізи, залити окропом на 5 хвилин, а після зняти шкірку). Розрізати помідори навпіл, видалити місце кріплення плодоніжки. Нарізати помідори кубиками.
- У баклажанів обрізати краї з обох сторін. Після нарізати баклажани невеликими кубиками, викласти в миску і засипати сіллю. Перемішати. Залишити баклажани на 20 хвилин. Через деякий час рідину злити, баклажани промити, віджати й обсушити.
- Тепер казанок або глибоку сковороду з товстими стінами поставити на вогонь, влити туди половину олії й викласти цибулю. Обсмажити 7-8 хвилин, помішуючи.
- Додати до цибулі перець і помідори. Обсмажити 7-8 хвилин, помішуючи. Додати сіль.
- Через деякий час влити в казан олію, що залишилася, дати олії добре розігрітися. Додати всі баклажани. Перемішати й обсмажити 10 хвилин. Після вогонь зменшити на мінімум, закрити казан кришкою і готувати овочі 50 хвилин.
- Зелень промити, обсушити й дрібно нарізати.
- Часник очистити й натерти на дрібній тертці.
- Підготувати банки. Я вважаю за краще спосіб стерилізації банок в каструлі на плиті – без ґрат і інших пристосувань. У мене 3 баночки об’ємом по 400 мл і дві банки по 250 мл, з кришками.
- Банки й кришки ретельно вимити з невеликою кількістю соди, потім промити під проточною водою. Каструлю наповнити водою на третину, відправити в неї кришки й зверху встановити баночки догори дном. Я поклала на дно каструлі більше кришок, щоб баночки стійко стояли.
- Включити середнє нагрівання, довести воду до кипіння і стерилізувати банки з кришками приблизно 10 хвилин, до появи всередині банок великих крапель води.
- Стерилізовані банки обережно витягти й помістити на чистий рушник шийкою вниз. Кришки також відправити на рушник.
- (Ви можете вибрати будь-який інший спосіб стерилізації – в духовці, над парою, в мікрохвильовці.)
- Через деякий час додати в ікру цукор, перемішати.
- Додати часник і кінзу. Перемішати й готувати під кришкою 10 хвилин. Зняти пробу і, якщо потрібно, додати сіль і цукор додатково.
- Гарячу баклажанну ікру відразу розкласти по стерильних банках.
- Тут же банки герметично закрити кришками.
- Поставити банки з ікрою дном вгору, укутати ковдрою, залишити на добу.
- Через деякий час переставити банки з ікрою в комору або льох.
- Смачна ікра з баклажанів обов’язково прикрасить ваш раціон і зробить його різноманітним.
- Якщо не хочете заготовлювати про запас, зробіть таку овочеву ікру просто, на обід.
- Сподіваюся вам сподобається баклажанна ікра в такому виконанні.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Маринований перець чилі