Гарячі закускиЗакуски

Долма у виноградному листі

Цей рецепт долми у виноградному листі відкриє абсолютно по-новому те, що до сьогоднішнього дня, можливо, здавалося вам давно вже відомим, банальним і навіть нудним. Тому, що сьогодні у нас кращий рецепт приготування долми. Соковитою і неймовірно ніжною! І вже точно, не схожою ні на які інші варіанти її приготування. Сідайте зручніше, діставайте попкорн, а з холодильника колу. Починаємо!

Час: 120 хв
Складність: Вище середньої
Порцій: 32

Інгредієнти:

  • М’якоті баранини, ягняти або яловичини 300 грамів
  • Рису 0/5 склянки
  • Оливкової олії 1/4 стакана і ще трохи для збризкування
  • Смородини 1 столова ложка
  • Кедрових горіхів 1 столова ложка
  • Солі 1.5 чайної ложки
  • Свіжомолотого чорного перцю 1 чайна ложка
  • Меленого кмину 1/2 чайної ложки
  • Кориці 1/4 чайної ложки
  • Сушеної материнки 1/4 чайної ложки
  • Листочків м’яти 2 столові ложки, подрібнити
  • Щіпка зіри
  • Яйце 1 штука
  • Виноградний лист
  • Курячого бульйону або окропу 4 стакани
  • Сік половинки лимона

Приготування:

  1. М’ясо подрібніть в фарш і складіть в миску. Додайте сухий рис, рубану м’яту, чорну смородину і кедрові горіхи. Кмин, корицю, материнку. Сіль і чорний перець. Чверть склянки оливкової олії і яйце. Неймовірно красивий і ароматний фарш. Однак не варто їсти його сирим. Як би вам не цього не хотілося. Замість цього гарненько перемішайте… накрийте плівкою і приберіть з очей геть в прохолодне місце. Наприклад, в холодильник.
  2. За той час, поки ми будемо займатися виноградним листям, спеції розкриються і наповнять своїм ароматом майбутню начинку для долми. Виноградне листя необхідно акуратно, намагаючись не пошкодити, перебрати, розділити одне від одного і промити в мисці з холодною водою 10-15 хвилин.
  3. Свіже листя досить жорстке, а я готував саме з таких, тому їх необхідно залити окропом на 1-2 хв, після чого злити воду і далі діяти як з маринованими. У кожного листочка видаліть ніжку. І через 10-15 хвилин купання листя у воді можна приступати до формування долми.
  4. Для цього покладіть виноградний лист на дошку прожилками вгору, ближче до основи листа викладіть чайну ложку фаршу (не забудьте, він у вас в холодильнику) і …. скрутіть хвостове оперення листа злегка навхрест один на одного. Середнім оперенням виноградного листа прикрийте обидва торці майбутньої долми. Спочатку зліва, потім справа, або навпаки. Викладайте лист на дошку, розправили, шмяк ложку фаршу – згорнули! Виклали ще – шмяк фарш, згорнули. Розправляємо, кладемо, крутимо, один за іншим. Поки виноградний лист і / або фарш закінчаться (сподіваюся одночасно).
  5. Порада! Дуже важливо витримати єдиний і дуже дрібний розмір. Не накидайте столовою ложкою фарш, не перестарайтеся. Адже якщо де і не варто поспішати, так це найбільше відноситься до процесу приготування долми. Ні в якому разі не орієнтуйтеся на ті мега котлето подібні “долми”, які зустрічаються в м’ясній кулінарії.
  6. Запам’ятайте: одна долма – один укус – проковтнути за один раз. Беріть фаршу по мінімуму, без гірки в чайну ложку. Робіть міні-долму й отримаєте ще більше задоволення! Насолодилися своїм творінням?
  7. Наступний етап – варіння! Візьміть каструлю з товстим дном, збризніть оливковою олією і застеліть дно виноградним листом у два-три шари.
  8. Викладайте долму. Починаючи від стінки до центру каструлі. Готово! Сік лимона – найважливіший інгредієнт. Вичавіть половинку. Оливкової олії буде потрібно 4-5 столових ложок або третину склянки.
  9. І знову важливо! Накрийте перевернутою тарілкою відповідного розміру. Це необхідно, щоб долма в процесі варіння зберегла свою форму. Тобто, щоб лист виноградний, хоча й ошпарений, але все ще неслухняний, не розгорнувся. Потім влийте в каструлю заздалегідь приготовлений гарячий курячий бульйон, який через брак можна замінити окропом. Але постарайтеся використовувати все-таки бульйон. Для себе ж готуємо! Рідини необхідно стільки, щоб на поверхні залишився тільки верх тарілки.
  10. Закрийте каструлю кришкою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Після того, як закипить, скрутіть вогонь на мінімум і нехай так тихенько побулькує. Хвилин 40-50…Тут вас чекає приємна несподіванка. Вже хвилин через 40 можна і, навіть, потрібно спробувати 🙂 Відкрийте каструлю і підніміть тарілку. Виноградний лист повинен бути абсолютно м’яким, а рис готовим.
  11. Готово! Звичайно, готово! Геть тарілку з кришкою і залиште побулькатись ще 5-7 хвилин. За цей час, звільнена від “пресу” долма візьме в себе ще трохи бульйону!
  12. Сервіруємо! 7-8 долминок на тарілку. Кружальця цедри лимона і кілька крапель оливкової олії.

Смачного!

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close