Житній хліб в домашніх умовах

Що може бути смачніше домашнього хліба? Тим більше якщо не треба возитись з вимішуванням тіста, чому б не порадувати себе. Завдяки парі хитрощів процес виходить не складним, а з кінцевим результатом можна експериментувати, отримуючи кірочку, яка сподобається саме вам.
Час 3 годин 15 хвилин
Складність: легко
Порцій: 16
Інгредієнти:
- Борошна вищого сорту 4 стакани
- Води (закип’ятити) 1,5 стакана
- Вівсяних пластівців 3/4 стакана
- Темної меляси 1/4 стакана
- Солі (морської) 1,5 чайної ложки
- Вершкового масла (або кулінарного жиру) 3 столові ложки
- Води (кімнатної температури) 1/4 стакана
- Дріжджів 2 й 1/4 чайної ложки
Приготування:
- У велику миску засипте вівсяні пластівці й залийте окропом. Додайте темну мелясу, морську сіль і вершкове масло. Перемішайте і відставте в сторону до тих пір, поки суміш не стане теплою, щоб можна було до неї торкатися руками.
- У мірну чашу налийте 1/4 стакана води кімнатної температури. Вмішайте туди дріжджі до розчинення. Перелийте дріжджі у велику чашку, упевнившись що суміш не надто гаряча. Якщо вона буде занадто гарячою, дріжджі загинуть.
- Повільно вмішайте борошно. Накрийте миску харчовою плівкою або чистим рушником і залиште в теплому місці без протягів. Залиште його підніматися приблизно на 45 хвилин, або поки його об’єм не збільшиться вдвічі. Приберіть плівку і перемішайте тісто. Помішуйте дерев’яною ложкою поки не зникнуть бульбашки.
- Змастіть маслом форму для випічки хліба (23 см * 13 см). Відскребіть тісто в форму. Накрийте і залиште для вистоювання ще на 45 хв. Випікайте хліб при 200 ° С протягом приблизно 45 хвилин або поки хліб при постукуванні по ньому не буде відгукуватися звуком, немов він порожній. Витягніть буханку з форми й залиште остигати на решітці.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Булочки з часником і зеленню