Заварне тісто для еклерів і профітролів

Цей простий рецепт заварного тіста з усіма нюансами і подробицями допоможе спекти профітролі навіть новачкові на кухні! Ви зможете приготувати пористі і легкі заварні тістечка, порожнисті усередині, із золотистою скоринкою, які тануть у роті. За таким же рецептом готується тісто для профітролів, шу і інших заварних тістечок.
Як правило, профітролі готують невеликими (в діаметрі 3-4 см), а потім начиняють всілякими начинками. Це може бути як солона начинка, наприклад, якийсь паштет, ікра або салат, так і солодкий наповнювач, найчастіше кондитери використовують заварний крем або збиті вершки. Таке частування займе гідне місце не тільки на сімейному чаюванні, а й на святковому столі.
Інгредієнти:
- Курячі яйця 2 штуки
- Пшеничне борошно 80 грамів
- Вершкове масло 50 грамів
- Вода 125 грамів
- Цукор 1 щіпка
- Сіль 1/4 чайної ложки
Приготування:
- Включити духовку на розігрівання до 200 градусів. Підготувати все необхідне, відразу відміряти потрібну кількість борошна. У сотейник налити воду, туди ж покласти вершкове масло, щіпку цукру і чверть чайної ложки солі.
- Поставити сотейник на вогонь, щоб рідина прогрілася, а масло повністю розтануло. Довести до кипіння, але не кип’ятити.
- Розмішуючи масу круговими рухами, всипати в сотейник все борошно. Цей момент дуже важливий – якщо додати відразу всю муку, то в заварному тісті не буде грудочок.
- Постійно помішуючи і не знімаючи сотейник з вогню, тримати тісто на плиті приблизно 2 хвилини (нагрівання нижче середнього). Воно повинно зібратися в щільну грудку, абсолютно однорідну і дуже густу. При цьому воно буде відставати і від стінок, і дна сотейника. На цьому процес заварювання тіста завершено, потрібно прибрати його з плити.
- Почекати приблизно хвилину, поки тісто трохи охолоне (якщо буде занадто гарячим, то є ризик, що яйця згорнуться, але воно і не повинно остигати повністю, тому буквально хвилини буде достатньо). Далі потрібно ввести в заварне тісто по одному сирому яйцю (строго по 1 штуці!). Після кожного ретельно вимісити тісто лопаткою або ложкою, поки воно не стане абсолютно однорідним.
- Як тільки тісто «візьме» в себе перше яйце, вбити друге і знову розмішати до однорідності. Я завжди беру яйця прямо з холодильника. Тісто має вийти блискучим, абсолютно гладким і бути без грудочок. Консистенція у нього не дуже крута, але і не розтікається. Якщо у вас вийшло тісто занадто густим, то додайте ще яйце – але не ціле, а розколотіть його виделкою в піалі і влийте ще трохи, додавайте потроху, можливо, вам додасться ще третина або половина. Тут важливо вчасно зупинитися, інакше консистенція вийде занадто рідкою. Якщо все зробити правильно, то консистенція буде середньою, а саме тісто буде сповзати з лопатки широкою і важкою стрічкою.
- Тісто потрібно перекласти в мішок, найзручніше помістити його у високу склянку і перекласти тісто лопаткою. Якщо у вас є насадка для еклерів, то використовуйте її (відкрита зірка, широка насадка). Якщо немає, то можна просто зрізати кінчик мішка і зробити отвір діаметром близько 1 см.
- Деко застелити пергаментом (змащувати не потрібно) і відсадити на нього маленькі круглі заготівлі – обов’язково на деякій відстані, так як профітролі в духовці сильно виростуть і роздуються. Всього із зазначеної кількості тіста у мене вийшло 24 штуки. За задумом, профітролі будуть маленького розміру, на один укус, вони займуть одне деко.
- Відразу ж поставити деко в гарячу духовку, заздалегідь розігріту до 180-190 градусів. Випікати 15 хвилин, а потім, не відкриваючи духовку (!), Знизити температуру до 150 градусів і підсушити ще 15 хвилин. Дверку духовки не можна відкривати завчасно, інакше профітролі у вас опадуть.
- Готові вироби повинні бути золотистими, сухими і легкими, при постукуванні видавати глухий звук. Профітролі порожнисті усередині, з хрусткою скоринкою. Залишилося вибрати начинку для майбутньої закуски або десерту.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Філо (витяжне тісто)