Ватрушки з яблуками

Дріжджове тісто дуже м’яке і повітряне! Найніжніші, ароматні ватрушки з яблучною начинкою виходять не тільки красивими, але і дуже смачними!
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно приблизно 550 грамів
- Молоко (тепле) 250 мілілітрів
- Масло вершкове (розм’якшене) 50 грамів
- Яйце 1 штука
- Білок яєчний 1 штука
- Олія рослинна 1 столова ложка
- Цукор 100 грамів
- Дріжджі сухі 7 грамів
- Сіль 0,5 чайної ложки
- Ванільний цукор (за бажанням) 1 чайна ложка
Для яблучної начинки:
- Яблука 700 грамів (4-5 штук)
- Цукор 2 столові ложки
- Кориця мелена (за бажанням) 1 чайна ложка
- Масло вершкове 30 грамів
Для змазування і посипання ватрушок:
- Жовток 1 штука
- Молоко 1 столова ложка
- Мигдальні пелюстки (за бажанням)
Приготування:
- У мисці змішати тепле молоко, дріжджі, цукор. Якщо ви не впевнені у своїх дріжджах, залиште їх хвилин на 10-15, щоб дріжджі вкрилися бульбашками.
- Додати 1 яйце й 1 яєчний білок, сіль. За бажанням для аромату можна додати ванільний цукор. Все добре перемішати.
- Додати просіяне борошно (450 грамів, може знадобитися більше), перемішати ложкою. При необхідності додати ще борошна.
- Потім додати м’яке вершкове масло і замісити тісто. Вимішувати тісто протягом 7 хвилин.
- Додати трохи рослинної олії (1 столова ложка) і зібрати тісто в кулю. Дріжджове тісто виходить м’яке, гладке й еластичне.
- Миску з тістом накрити поліетиленовою плівкою і залишити в теплі на 1,5 години для підіймання.
- Начинка. Яблука очистити від шкірки, видалити серцевини й нарізати невеликими шматочками.
- На розігріту сковороду викласти вершкове масло, яблука, цукор. За бажанням для аромату і смаку можете додати корицю. Готувати на невеликому вогні, щоб яблука стали м’якими, але не перетворилися в пюре. Зняти з вогню, перекласти в миску і дати охолонути.
- Тісто збільшиться, буде повітряним і пористим.
- Тісто розрізати на невеликі шматочки. Сформувати кульки (12 штук).
- Викласти кульки тіста на деко, застелене пергаментним папером, на відстані 4-5 см один від одного.
- Кожну кульку притиснути долонею. Накрити рушником і залишити на 30 хвилин.
- В середині кожної булочки зробити поглиблення за допомогою склянки, дно склянки для цього вмочити в борошно.
- Жовток змішати з 1 столовою ложкою молока і змастити акуратно цією сумішшю ватрушки.
- Наповнити поглиблення приготовленою яблучною начинкою, приблизно по 1 столовій ложці. За бажанням зверху посипати мигдальними пелюстками.
- Випікати ватрушки з яблуками в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 180 градусів 20-25 хвилин, до рум’яного кольору.
- Готові ватрушки з яблуками викласти на блюдо, прикрити серветкою і дати ватрушкам охолонути.
- Такі ватрушки з молоком або чаєм – це просто суцільне задоволення!
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Вишневий пиріг з корицею