Ватрушки з повидлом

Ватрушки з повидлом – це різновид простих ватрушок, які найчастіше готуються з сирною начинкою. Ватрушки виходять повітряними, м’якими й солодкими. Для приготування таких ватрушок можна взяти будь-яке повидло або джем, головне, щоб воно було досить густе. Рідке повидло може витекти. Кількість повидла теж візьміть на свій розсуд.
Інгредієнти:
- Дріжджі швидкої дії 5 грамів
- Молоко 200 мілілітрів
- Цукор 2 столові ложки
- Борошно пшеничне 4 склянки
- Куряче яйце 2 штуки
- Соняшникова олія 50 мілілітрів
- Харчова сіль 0.5 чайної ложки
- Повидло за смаком
Приготування:
- Щоб спекти ватрушки, приготуємо опарне дріжджове тісто. Для цього злегка підігріваємо молоко, щоб воно було теплим і розмішуємо в ньому цукор. Потім висипаємо на поверхню дріжджі. Якщо ви готуєте на свіжих дріжджах, їх потрібно взяти 15 грамів і розвести в молоці з цукром. Додаємо в молоко дві – три столові ложки борошна і добре розмішуємо, щоб прибрати грудочки. Ми залишаємо опару в теплі хвилин на 15 – 20.
- Додаємо в опару одне яйце ціле і білок другого яйця. Жовток на час прибираємо в холодильник. Наливаємо олію, кладемо сіль і добре розмішуємо. Всипаємо частинами решту борошна, попередньо просіяне через сито.
- Замішуємо м’яке тісто. Воно не повинно прилипати до рук. Прикриваємо його плівкою або рушником і ставимо в тепло на дві години. Через годину тісто потрібно зімнути. За цей час тісто збільшиться в два – три рази, стане пишним і повітряним.
- Ділимо тісто на дев’ять однакових шматочків. Кожен шматочок скочуємо в кульку, потім робимо з нього круглий, не надто тонкий корж. По краях формуємо бортики, приблизно 1 – 1,5 сантиметра в висоту. Жовток, що залишився збиваємо виделкою, додаємо зовсім небагато, близько однієї чайної ложки холодної води й перемішуємо. Змащуємо жовтком тісто. В середину ватрушки викладаємо повидло, приблизно по 2 чайні ложки з гіркою. Можна покласти менше або більше, на ваш смак.
- Деко застилаємо промасленим папером або килимком для випікання і перекладаємо на нього підготовлені ватрушки. Ми залишаємо їх хвилин на 15 – 20, відпочити.
- За цей час розігріваємо духовку до 200 градусів. Випікаємо ватрушки 10 – 15 хвилин. Вони повинні піднятися і підрум’янитися. Готові ватрушки дістаємо з духовки, накриваємо рушником і даємо трохи охолонути.
- Подаємо їх до столу теплими, з чаєм, кавою або молоком.
Смачного!