Торт “Наполеон”

Попри велику кількість нових модних тортів в нинішній час старий добрий Наполеон цілком може конкурувати з ними за смаком. М’який, який тане в роті, просочений заварним кремом листковий торт давно став традиційною випічкою української кухні. Наполеон був королем на святковому столі, його чекали й передчували, а господині одна в одної раз у раз переписували рецепти, хоча у кожної все одно він був свій – коронний. Рецепт його приготування нескладний, хоча і трудомісткий. Доведеться запастися терпінням і напекти 16 коржів. Промажте кожен корж заварним кремом і поставте торт в холодильник просочуватися. Результат вас вразить. Хтось згадає смак дитинства, а хтось відкриє для себе новий улюблений десерт.
Час 2 години 30 хвилин
Складність: легко
Порцій: 9
Інгредієнти:
Коржі:
- Вершкового масла 60 грамів / 4 столові ложки, розм’якшеного
- Цукру 1 столова ложка
- Білок 2-х великих яєць (кімнатної температури, добре збитий)
- Сметани (кімнатної температури) 1 стакан
- Горілки 1 столова ложка
- Солі 1 щіпка
- Борошна вищого сорту 2 стакани
Заварний крем:
- Цільного молока 6 стаканів
- 10 великих яєчних жовтків (кімнатної температури)
- Білок 1 великого яйця (кімнатної температури)
- Цукру 2,5 стакана
- Борошна 6 столових ложок
- Ванільного екстракту 1 столова ложка
- Вершкового масла 250 грамів / 16 столових ложок
Приготування:
- Замісити листкове тісто. У великій мисці збийте 60 грамів вершкового масла й 1 столову ложку цукру до стану крему. Вмішайте 2 міцно збитих яєчних білка, сметану, горілку і сіль. Акуратно вмішайте муку, по одній ложці за раз, поки тісто не стане м’яким і податливим. Вам може не знадобитися вся мука.
- Загорніть тісто в харчову плівку і покладіть в холодильник на 1 – 2 години, щоб з ним було легше працювати.
- Випікаючи коржі з тіста. Розігрійте духовку до 190 ° С. Деко змастіть вершковим маслом і злегка присипте борошном. Розділіть тісто на 16 шматків. Розкачайте кожну порцію прямо на підготовленому деку в дуже тонке коло діаметром 20 см (Якщо у вас на деку поміститься два кола – відмінно.)
- Випікайте коржі до золотистого кольору, приблизно 6 – 10 хвилин. Якщо тісто здувається, проткніть його вилкою.
- Кожен готовий корж складайте на решітку, щоб вони охололи. Спечіть так всі порції тіста.
- Приготуйте заварний крем. Налийте молоко у велику каструлю і нагрівайте, але не кип’ятіть.
- У великій мисці збийте жовтки, 1 білок і 2,5 стакана цукру до утворення кремової маси. Додайте 6 столових ложок борошна і добре перемішайте.
- Перелийте цю суміш в тепле (але не гаряче) молоко в каструлі, безперервно помішуючи спочатку віночком до однорідної консистенції, а потім дерев’яною ложкою, поки крем не загусне на повільному вогні. Додайте ваніль і 250 грамів вершкового масла. Перемішайте крем до однорідної консистенції.
- Зніміть каструлю з плити й поставте остуджувати. При цьому часто помішуйте крем.
- Зберіть торт. У роз’ємну фору діаметром 20 см покладіть 1 корж і рівномірно покрийте його шаром остиглого заварного крему. Продовжуйте в такому ж порядку пошарово збирати торт, закінчивши на 15-му шарі коржа з кремом.
- Останній 16-й корж розкришити й посипати ним торт. Поставте в холодильник на 5 – 6 годин.
- Перед подачею пройдіться ножем між тортом і стінками форми, зніміть форму і за допомогою лопатки для торта або двох звичайних лопаток акуратно перекладіть торт на блюдо сервування. Електричним ножем наріжте його на акуратні рівні шматки й подавайте.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Шоколадний торт без яєць