Сирно-манна запіканка з цедрою і соком лимона

Рецепт дуже ніжної сирно-манної запіканки. У звичному виконанні в сирну масу для запіканки додається манна крупа. В даному ж випадку основою виступатиме вже готова манна каша, внаслідок цього структура запіканки буде шовковистою і дуже ніжною, як у чізкейка. Додавання лимонного соку і цедри додасть запіканці приємну кислинку і яскравий цитрусовий аромат!
Інгредієнти:
- Молоко 500 мілілітрів
- Крупа манна 180 грамів
- Сир (м’який, жирний) 250 грамів
- Масло вершкове 60 грамів
- Яйця 3 штуки
- Цукор 150 грамів
- Вода 300 мілілітрів
- Лимон (сік і цедра) 1 штука
- Цукрова пудра (для подачі, за бажанням) 0,5 столової ложки
Приготування:
- У каструльку або ківш налийте воду і молоко, всипте 2/3 цукру (100 грамів) і додайте майже все вершкове масло (10 грамів залиште для змащування форми).
- На вогні трохи вище середнього доведіть молоко до кипіння. Масло має розтопитися, а цукор розчинитися.
- Тонкою цівкою, безперервно помішуючи віночком кипляче молоко, влийте в манну крупу.
- Проваріть суміш до загустіння (хвилини 3), щоб вийшла манна каша середньої консистенції.
- Готову кашу перекладіть в миску.
- Затягніть поверхню харчовою плівкою і залиште остигати до кімнатної температури.
- Увімкніть духовку для розігріву до 180 градусів.
- М’який жирний сир перетріть через сито. Це потрібно для того, щоб готовий манник знайшов бажану текстуру – гладку, без крупинок сиру.
- До перетертого сиру додайте яйця і всипте цукор (50 грамів).
- Міксером збийте сир, яйця і цукор пару хвилин, до однорідного стану.
- Перекладіть в сирну суміш остиглу манну кашу.
- Знову вимішайте масу на повільній швидкості міксера до однорідного розподілу компонентів.
- З лимона за допомогою дрібної терки зніміть цедру (жовтий зовнішній шар шкірки).
- Вичавіть сік.
- Додайте цедру і сік лимона в сирно-манну масу.
- Дно форми для запікання (я використовувала роз’ємну форму діаметром 24 см) застеліть пергаментом, бортики змастіть вершковим маслом.
- Викладіть в підготовлену форму сирно-манну масу.
- Готуйте запіканку з манної каші й сиру в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 1 годину 30 хвилин. Через деякий час дістаньте манну запіканку з сиром з духовки та залиште в формі ще на 1 годину.
- Потім вийміть запіканку з форми й перекладіть на блюдо. За бажанням поверхню присипте цукровою пудрою.
- Розріжте сирно-манну запіканку з цедрою і соком лимона на порційні шматочки й подайте під час десерту.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Яблучний пиріг “Чайна троянда” на сметані