Сирна запіканка з рисом і родзинками

Рецепт сирної запіканки в духовці — проста, смачна і ситна страва для всієї родини. Готуємо цю запіканку з сиру з додаванням рису і родзинок. З варенням, джемом, медом або сметаною — ідеальний сніданок або полуденок!
Сир для приготування запіканки в духовці вибирайте будь-якої жирності (я використовую 5%), тільки не сухий. Рис підійде абсолютно будь-який — мені більше подобається така запіканка зі шліфованим, який добре розварюється. Курячі яйця беріть середнього розміру (близько 50 грамів кожне), а вершкове масло олією краще не замінюйте — нехай у готового блюда буде ніжний вершковий смак.
Кількість цукру залежить від того, наскільки солодку сирну запіканку ви хочете і з чим будете подавати. На мій погляд 80 грамів цілком достатньо, тим більше родзинки пристойно солодкі самі по собі. Якщо сир попався кислий, додайте більше цукру.
Інгредієнти:
- Сир 400 грамів
- Вода 2 склянки
- Рис шліфований 1 склянка
- Яйця курячі 3 штуки
- Цукор 80 грамів
- Ізюм 80 грамів
- Масло вершкове 30 грамів
- Цукор ванільний 1 чайна ложка
- Кухонна сіль 1 щіпка
Приготування:
- Один стакан рису добре промиваємо в холодній воді, поки та не стане повністю прозорою (5-7 разів). Закладаємо крупу в каструльку і заливаємо двома склянками холодної води. Ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння, після чого робимо мінімальний вогонь і готуємо рис під кришкою до повного випаровування рідини. Я варю рис близько 17-20 хвилин після закипання.
- Тим часом в об’ємну миску кладемо 400 грамів сиру, додаємо 80 грамів цукру, чайну ложку ванільного цукру, дрібку солі й три яйця. При цьому один жовток поки відкладаємо в окрему мисочку — він нам стане в пригоді пізніше для змазування запіканки.
- Пробиваємо всі інгредієнти занурювальним блендером, щоб вийшла гладка й однорідна сирна маса. За консистенцією вона абсолютно не густа — як нежирна сметана. Якщо у вас немає занурювального блендера, використовуйте стаціонарний з чашею або протріть сир через сито, а потім все ретельно перемішайте міксером, віночком або вилкою.
- 80 грамів родзинок без кісточок промиваємо під холодною водою і відкидаємо на сито.
- Якраз зварився рис — вся вода випарувалася, а крупа стала повністю готова.
- Перекладаємо варений рис і чисті родзинки до сирної маси.
- Перемішуємо ложкою, щоб всі складові рівномірно розподілилися по суміші.
- Форму для запікання (у мене квадратна 20х20 см) змащуємо м’яким вершковим маслом (30 грамів).
- Перекладаємо заготівлю для сирної запіканки в форму і розрівнюємо.
- Залишається змастити її яєчним жовтком, який ми заздалегідь відкладали в мисочку.
- Готуємо сирну запіканку з рисом і родзинками в попередньо прогрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин. У мене газова духовка, нижнє нагрівання, без конвекції. Якщо будете готувати таку запіканку в електродуховці, обов’язково стежте, щоб не згорів верх (якщо включений верхній нагрів).
- Подаємо ароматну і дуже смачну сирну запіканку з улюбленим варенням, медом, сметаною. Вона хороша як в теплому вигляді, так і холодна.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Банановий пиріг