Дріжджові пиріжки з брусницею (в духовці)

М’які й рум’яні печені пиріжки з брусницею ніяк не можуть не сподобатися. Адже від такої смакоти й краси неможливо відмовитися.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Молоко 150 мілілітрів
- Яйця 2 штуки
- Цукор 35 грамів
- Дріжджі сухі 7 грамів
- Борошно 380 грамів (3 склянки місткістю 200 мл) + для підсипання столу
- Олія рослинна 75 мл + для змащування листа (за потребою)
- Сіль 1/3 чайної ложки
Для начинки:
- Брусниця 180 грамів
- Цукор 100 грамів
- Крохмаль 25 грамів
Для змазування пиріжків:
- Молоко або яйце
- Масло вершкове (розтоплене) 20 грамів
Приготування:
- Підготуйте всі необхідні інгредієнти.
- Ягоди переберіть, видаляючи гілочки й листя, промийте та висушіть.
- Половину молока злегка підігрійте, до неї додайте дріжджі й перемішайте.
- Дайте суміші постояти 5 хвилин.
- Додайте в молоко з дріжджами 2 столові ложки борошна. Перемішайте молоко з борошном до однорідного стану.
- Приберіть миску з опарою на 15 хвилин в тепле місце, щоб дріжджі почали працювати.
- В окрему миску розбийте яйця, додайте сіль, цукор і перемішайте їх до однорідності.
- Влийте в яйця рослинну олію.
- Перемішайте суміш до однорідності.
- Влийте в миску з яєчно-масляною сумішшю, молоко, що залишилось і перемішайте.
- Додайте в миску опару, що підійшла й акуратно перемішайте.
- Сюди ж просійте через дрібне сито борошно.
- Замісити м’яке гладке тісто, вимішуйте його не менш 10 хвилин.
- Накрийте миску з тістом чистою тканиною і поставте в тепле місце для підняття.
- На підняття піде приблизно одна година.
- Посипте стіл невеликою кількістю борошна.
- Тісто розділіть на однакові частини й скачайте в кульки. Накрийте кульки тіста тканиною і дайте їм постояти 5 хвилин.
- Поки тісто підходить, зробіть начинку: в миску викладіть чисту суху брусницю і цукор.
- Всипте крохмаль.
- Все перемішайте, трохи роздавивши ягоди, щоб вийшла щільна маса.
- Кожну кульку тіста розкачайте в овал.
- На одну сторону коржа викладіть начинку.
- Защипніть краї тіста вздовж ділянки з начинкою. Добравшись до середини заготівлі тіста (і пройшовши начинку), притисніть верхню частину тіста до нижньої. Розріжте ділянку тіста, що залишилась уздовж на три смужки.
- Витягаючи смужки, сплетіть їх в косичку, кінчик закріпіть.
- Загорніть і покладіть косу поверх шва, трохи притискаючи.
- Деко застеліть папером для випічки й змастіть маслом.
- Покладіть сформовані пиріжки на деко. Накрийте пиріжки тканиною і дайте їм постояти й піднятися протягом 15-20 хвилин.
- Розігрійте за цей час духовку до 180 градусів.
- Змастіть верх пиріжків молоком (як я) або збитим яйцем.
- Поставте деко в гарячу духовку і випікайте пиріжки при температурі 180 градусів протягом 15 хвилин, до готовності.
- Розтопити вершкове масло.
- Вийміть деко і змастіть дріжджові пиріжки з брусницею розтопленим вершковим маслом.
- Накрийте пиріжки рушником і залиште на 10-15 хвилин.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Горіховий рулет з дріжджового тіста