Пряники на меду

Місяць чекати? Не біда – випробувавши одного разу, полюбиш назавжди!
Пряники на меду, завдяки тому, що тісто визріває і ферментує тривалий період володіють незвичайним екзотичним смаком. Простий ранковий чай з ними перетворюється на справжню церемонію. До речі, і бажані прянощі можна домогтися за своїм смаком, вибравши для цього свої улюблені спеції – аж до червоного перцю. Аналогічно цьому також і в наповненні тіста можна використовувати відповідні улюблені продукти. Наприклад, родзинки, цукати або сухофрукти. Відповідно, так само і глазур!
Інгредієнти:
Тісто:
- Мед 200 грамів
- Житнє борошно 260 грамів
- Вершкове масло 50 грамів
- Сметана 50 грамів
- Сода харчова 8 грамів
- Мак харчовий 60 грамів
- Кориця на смак
- Бадьян за смаком
Глазур:
- Цукор 200 грамів
- Вода 100 мілілітрів
Приготування:
Поглянувши на рецепт, напевно, найперше і важливе питання, що спадає на думку – чому ж саме 30 днів необхідно для приготування такої, на перший погляд, простої страви? Відповім у двох словах – основний час приготування тісто просто лежить в прохолодному приміщенні й зріє, в ньому відбуваються процеси ферментації. Смак чудовий і абсолютно незвичайний. До речі, це дуже давній спосіб приготування пряника – його знали колись ще стародавні єгиптяни й римляни. Що ж, відкрию вам свій секрет приготування.
- Розтоплюємо мед на водяній бані, гріємо його після закипання води протягом 15 хвилин. Просіваємо борошно, перекладаємо в більшу місткість. Виливаємо в борошно мед, замішуємо тісто. Муки може знадобитися трохи більше в залежності від її якості. Додавайте стільки, скільки потрібно, щоб тісто було досить пружним.
- Формуємо з тіста кулю, кладемо на дно миски, накриваємо кришкою і ставимо в холодильник на 1 місяць. Найкраще розташувати його в самому низу холодильника.
- Місяць пройшов – дістаємо тісто і залишаємо його на добу при кімнатній температурі, щоб воно нагрілося. Додаємо до тіста спеції, мак і вершкове масло (воно має бути м’яким, але не розтопленим). Змішуємо соду зі сметаною і також додаємо в тісто. Все перемішуємо, тісто має бути м’яким по консистенції, липнути до рук.
- Вологими руками формуємо пряники, викладаємо їх на деко, застелене пергаментом. Можна пергамент додатково змастити невеликою кількістю рослинної олії.
- Ставимо деко в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин, не більше. Пряники повинні бути м’якими, а в міру остигання вони затвердіють.
- Поки пряники печуться, приготуємо глазур. Для цього з’єднуємо воду з цукром, доводимо до кипіння і варимо до загустіння (крапля не повинна втрачати форму).
- Поливаємо пряники глазур’ю, склавши в глибоку місткість. Перемішуємо, щоб глазур була з усіх боків. Даємо глазурі застигнути й подаємо до чаю 🙂
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Чурос