Листковий пиріг зі шпинатом і сиром

Соковитий листковий пиріг зі шпинатом – дуже корисне блюдо!
Таке блюдо можна взяти з собою на пікнік, в поїздку, воно смачне як в гарячому, так і в холодному вигляді разом з чаєм або різними соусами.
Інгредієнти:
- Листкове тісто 350 грамів
- Шпинат 150 грамів
- Курячі яйця 2 штуки
- Сіль за смаком
- Сметана 50 мілілітрів
- Копчений сир 50 грамів
- Перець чорний мелений за смаком
- Твердий сир 50 грамів
Приготування:
- Підготувати необхідні продукти. Пучки шпинату розібрати, зрізати стебла з листочків, ретельно промити кожен з них. Використовувати не менше 2 пучків, тому, що при термічній обробці така зелень сильно втрачає в масі.
- Промите листя шпинату нарізати не надто широкими стрічками й викласти нарізку в салатник, миску.
Листкове тісто розморозити, розстелити на робочій поверхні й вирізати коло діаметром на 4-6 сантиметрів більше, ніж форма для випікання. Помістити коло тіста в форму, заходячи на бортики та формуючи невелику окантовку для начинки. За бажанням верх окантовки можна обрізати фігурним ножем для піци або притиснути виделкою. Форму можна не змащувати, тому, що в тісті й так міститься великий відсоток жиру. - В окремому глибокому салатнику або мисці збити курячі яйця з сіллю і меленим чорним перцем, додати сметану будь-якої жирності, дрібно нарізаний копчений сир. Замість копченого сиру можна використовувати плавлені сирки “Дружба”, якщо їх попередньо заморозити на 20 хвилин в морозильній камері, а потім натерти на крупній тертці. Ретельно перемішати вміст салатника.
- Додати в яєчну масу шпинатну нарізку і ще раз перемішати. У цьому кроці можна всипати трохи курячої приправи, інші спеції.
- Вилити начинку в середину форми на листкове тісто. Духовку розігріти до 200 С і помістити в неї форму з заготівлею. Запікати приблизно 25 хвилин до рум’яної скоринки. Якщо тісто вздуєтся в процесі запікання страви, то проткнути його ножем або дерев’яною шпажкою, випускаючи повітря.
- Як тільки пиріг як слід запечеться, подрібнити будь-який твердий сир і присипати ним поверхню страви. Запекти ще 2-3 хвилини до розплавлення сиру. Витягти й остудити до кімнатної температури. Лише потім витягти сам пиріг з форми.
- Нарізати на порційні шматочки та подати до столу з чашкою ароматного чаю або з часниковим соусом, класичним густим йогуртом.
Листковий пиріг зі шпинатом і сиром вийде рум’яним, соковитим і дуже смачним. Його з легкістю приготує навіть кулінар початківець, якщо заздалегідь придбає листкове тісто (дріжджове або бездріжджове). Головне – обов’язково розморозити тісто перед запіканням.
Смачного!