Хліб заливний

Повітряний, легкий, невагомий ніби хмаринка, білий хліб під рум’яною вершковою скоринкою. Дуже смачний! З молоком або чаєм, з першою стравою або з овочевим салатом – хороший в будь-якому випадку. Рецепт простий, з ним впорається без проблем і початківець кулінар. Спробуйте!
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне 300 грамів
- Молоко 100 мілілітрів
- Вода 100 мілілітрів
- Сіль 1/2 чайної ложки
- Цукор 1 столова ложка
- Олія кукурудзяна 2 столові ложки
- Дріжджі (без гірки, сухі швидкої дії) 1 чайна ложка
- Яйце куряче 1 штука
- Йогурт 100 мілілітрів
Приготування:
- Просіяне борошно змішати з дріжджами, сіллю і цукром.
- Влити до сухих інгредієнтів молоко, воду і кукурудзяну (соняшникову) олію.
- Тому, що борошно буває різним (з більшою або меншою вологістю, щільністю), відразу всю його кількість всипати в тісто не варто. Можливо, доведеться трохи підкоригувати пропорції, покласти трохи менше або більше борошна.
- Замісити тісто. Тісто виходить м’яким, ніжним, але досить щільним. Воно добре тримає форму і не липне до рук і робочої поверхні. Місити тісто слід хвилин 8-10.
- Тісто покласти в відповідну місткість, змащену олією, затягнути харчовою плівкою і поставити в тепло на 40-45 хвилин.
- Тісто, що підійшло викласти на робочу поверхню, злегка змащену олією, обім’яти й нарізати на кілька (10-12) приблизно рівних частин (тільки нарізати, не потрібно надавати тісту форму, округляти, формувати булочки-кульки)
- Утворені заготівлі викласти в форму для випічки (d 20 см) на невеликій відстані один від одного. Якщо ви використовуєте роз’ємну форму, то її дно необхідно простелити двома шарами пергаменту. Дно і боки форми змастити олією.
- Якщо хліб готується в цільній формі, то інформація про пергамент вам не потрібна.
Поставити форму з хлібом в тепло на 20 хвилин, прикривши серветкою або рушником. - Йогурт і яйце перемішати до однорідності віночком. Можна додати дрібку сухих трав, що вам подобаються.
Йогурт можна замінити на нежирну сметану або густий кефір. - Хліб, що підійшов рівномірно залити сумішшю йогурту і яйця (ось саме для цього і потрібен пергамент – він не дасть заливці “втекти” з форми)
- Випікати хліб в заздалегідь розігрітій до 180 ° С духовці 22-25 хвилин, до рум’яності (завжди враховуйте особливості своєї техніки). Щоб хліб зарум’яниться не дуже сильно, за 7-10 хвилин до закінчення випічки варто прикрити хліб харчовою фольгою.
- Хліб вийняти з форми, викласти на решітку, остудити.
Все готово!
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Скони з шинкою і домашнім сиром з травами