Галета з яблуками

Галета – термін, який використовується в французькій кухні для позначення різних видів плоских круглих або будь-якої форми хрусткого печива або коржів. Так, наприклад, Бретонські галети є млинці круглої форми, в які загортають різні м’ясні, рибні або овочеві начинками. Також галетами називають круглі солодкі пироги, що випікають в духовці. Ці смачні ароматні галети з яблуком і корицею відмінно підійдуть для частування.
Інгредієнти:
Галета:
- Кондитерського борошна (пшеничне борошно дрібного помелу з низьким вмістом білка 8 – 10%) 2,25 стакана
- Цукру 2 столові ложки
- Солі 3/4 чайної ложки
- Холодного вершкового масла 1 стакан, порізаного на шматки
- Холодної води 6 столових ложок
- Лимонного соку або білого оцту 1 столова ложка
Яблучна начинка:
- Сметани 1/2 стакана
- Коричневого цукру Демерара 1/2 стакана + 2 столові ложки
- Ванільного екстракту 1/2 чайної ложки
- Очищеного і тонко нарізаного Гренні Сміт, Кортланд або іншого кислого сорту яблук (близько 3 яблук) 4 стакани
- Меленої кориці 1 чайна ложка
- Вершкового масла 6 чайних ложок
- 1 яйце, збите з 2 столовими ложками води, для змазування
- Цукрова пудра, для посипання
Приготування:
- У мисці змішайте кондитерське борошно, цукор і сіль, можете використовувати для цього стаціонарний міксер з насадкою-лопаткою. Вмішайте вершкове масло вручну, за допомогою ножа для різання тіста, поки не стануть видні лише маленькі шматочки масла, і вся суміш придбає світло-жовтий колір (що свідчить про те, що масло добре розподілилося).
- Змішайте воду з лимонним соком і додайте до тіста одним разом, перемішайте доти, поки тісто не схопиться. Розділіть тісто на дві частини, сформуйте 2 поліна, оберніть і охолоджуйте мінімум 2 години, перш ніж розгортати. Також тісто можна заморозити й зберігати в морозильній камері 3 місяці, а потім розморожувати його в холодильнику.
- Нагрійте духовку до 190 ° С і вистелити два листи для випічки пергаментним папером. Дістаньте тісто з холодильника і, перш ніж розгортати, дайте йому постояти 20 хвилин.
- Розріжте кожен шматок тіста на 3 частини й розкачайте кожен шматок на присипаній борошном поверхні в диск товщиною 0,6 см і 20 см в діаметрі. Помістіть три пласти на одному аркуші та приберіть в холодильник, поки готується начинка.
- У мисці змішайте яблука, 1/2 стакана коричневого цукру і корицю. В іншій мисці змішайте разом сметану, решту 2 столові ложки коричневого цукру і ваніль.
- На кожен розкатаний пласт тіста ложкою викладіть сметанний крем, а зверху на нього – нарізані скибочками яблука. На верхівку кожного пирога покладіть одну чайну ложку вершкового масла.
- Підніміть краї тіста, накриваючи ними яблука і зробіть 5 або 6 наступних один за одним защипів, так щоб яблука були майже повністю прикриті тістом. Змастіть тісто яєчним мастилом і щедро посипте цукром піском.
- Випікайте галети протягом 25 хвилин, поки вони не придбають насичений золотисто-коричневий колір.
- Дайте галетам охолонути не менше 20 хвилин, якщо будете подавати їх теплими, або ж дочекайтеся, поки вони повністю охолонуть, і подавайте їх кімнатної температури. Їх також можна зберігати в холодильнику до 3 днів.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Сирні рогалики з повидлом