Фокачча з цибулею і розмарином

Фокачча – це плоский італійський хліб, що випікається в печі, з вигляду і текстурі нагадує тісто для піци. Фокаччу робили ще в Стародавньому Римі, але сьогодні її поява асоціюється перш за все з Лігурією, областю Італії, розташованою на північному узбережжі Лігурійського моря. Традиційно фокаччу приправляють оливковою олією і сіллю, іноді до неї додають трави, овочі й сир. Focaccia al rosmarino (фокачча з розмарином) – найпоширеніший вид фокаччі в італійській кухні, її можна подати як антипасто, закуску, столовий хліб або ж просто невеликий перекус. А ще вона чудово пахне і зігріє вас своїм ароматом в прохолодний день.
Час: 4 години
Складність: легко
Порцій: 12 – 16
Інгредієнти:
Фокачча:
- Теплої води, трохи вище температури тіла 2,5 стакана
- Швидкої дії сухих дріжджів 2,25 столової ложки
- Оливкової олії 2 столові ложки
- Борошна семолина 1/2 стакана
- Борошна без дріжджових добавок 5,5 стакана
- Крупної морської солі 1 столова ложка
Топпінг:
- Червоної цибулі середнього розміру 1/2 головки, нарізати скибочками
- Нарубаного свіжого розмарину 2 столові ложки
- Оливкової олії 3-4 столові ложки
- Грубозерниста морська сіль
Приготування:
- Змішайте воду, дріжджі, олію та семолину у великій мисці. Додавайте борошно по одній склянці, кожен раз добре промішуючи масу дерев’яною ложкою. Коли тісто стане важко промішувати руками, викладіть його на злегка присипану борошном поверхню і додайте сіль.
- Продовжуйте вимішувати, поки не витратите всю муку (можливо вам не будуть потрібні останні пів склянки), а тісто стане гладким і еластичним, близько 10 хвилин. Покладіть тісто у велику, змащену олією миску, накрийте харчовою плівкою і дайте йому піднятися вдвічі, близько 1 години 30 хвилин.
- Знову викладіть тісто на присипану борошном поверхню і розділіть навпіл. Розкачайте кожен шматок тіста в прямокутник розмірами 25 х 38 см. Вистеліть два листи для випічки пергаментним папером і посипте кожен невеликою кількістю семолини.
- Перемістіть розкатані пласти тіста на листи, накрийте їх кухонним рушником і дайте тісту розійтися протягом 45 хвилин вдруге.
- Зніміть рушник і кінчиками пальців злегка притисніть тісто, потім знову накрийте і залиште ще на 45 хвилин.
- Нагрійте духовку до 200 ° С.
- Змішайте червону цибулю, розмарин і оливкову олію. Приберіть рушники з тіста і рівномірно розподіліть на ньому суміш, намагаючись повністю покрити його оливковою олією. Посипте морською сіллю.
- Випікайте фокаччу протягом 25 хвилин до золотисто-коричневого кольору.
- Обережно приберіть фокаччу з листів, щоб остудити (щоб низ хліба не став м’яким) і перш, ніж нарізати, дайте йому охолонути до кімнатної температури.
Фокачча зберігається один день, також її можна зберігати в морозильній камері до двох місяців.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Домашні булочки-слайдери