Філо (витяжне тісто)

Отже, тісто філо або, як його ще називають, Філло – це дуже тонке витяжне прісне тісто. Ідеально підходить даний вид тіста для приготування солодкої випічки. Вельми популярним тісто філо є в кулінарних традиціях Німеччини, Австрії та Угорщини – в цих країнах його називають blatterteig і переважно використовують для приготування смачного штруделя.
Найтонше тісто філо містить в своєму складі найменшу кількість жиру в порівнянні з усіма іншими видами і сортами тіста. Для того щоб випічка вийшла разюче смачною і мала приємну хрусткість, після розморожування листи тіста філо рекомендується гарненько промазати олією – найкраще, оливковою, але може цілком підійти і розтоплене вершкове масло.
Інгредієнти:
- Борошна 500 грамів (3 повних склянки)
- Солі 1 чайна ложка
- Рослинної олії 5-6 столових ложок
- Вершкове або топлене масло для змазування
Приготування:
- Двічі просійте в миску борошно з сіллю, влийте олію і поступово влийте 1 склянку теплої води (приблизно 35 ° С). Замісити тісто спочатку дерев’яною ложкою. Якщо воно виходить крутим, додайте ще трошки води, по 1 столовій ложці.
- Потім перекладіть тісто на робочу поверхню і вимішуйте його руками. Не підсипати більше борошна! Вимішане тісто з силою відбийте об робочу поверхню 15-20 разів. Покладіть тісто в великий поліетиленовий герметичний пакет, зав’яжіть вільний кінець і занурте пакет в теплу воду (приблизно 40 ° С) на 10 хвилин.
- Розділіть тісто на шматки розміром трохи менше тенісного м’ячика. Акуратно розтягніть кожен шматок на всі боки на робочій поверхні, трохи присипаній борошном.
Накрийте шматки тіста вологим рушником і дайте постояти 5 хвилин. - Беріть по одному шматку і продовжуйте акуратно тягнути його руками. Це краще робити на рушнику або папері для випічки. Тісто має стати майже прозорим, але не порватися. Розтопіть масло, промазуйте шар тіста і накривайте іншим шматком. Залежно від товщини отриманих у вас пластів, складайте разом по 3-4, верхній шар теж промазуйте.
Порада
Витяжне тісто настільки тонке і ніжне, що на повітрі безнадійно висихає буквально за лічені хвилини. Тому треба дуже ретельно промащувати шари маслом. Якщо ви не готові до цієї фази роботи, обов’язково накрийте тісто, з яким ви не працюєте, плівкою або вологим рушником.
Якщо ви зібралися пекти струдель, то кілька шарів вам не знадобляться – досить добре розтягнути 1 шматок.
На замітку
Маючи певні уміння, ви навчитеся, розділивши тісто навпіл, витягати кожну половину в найтонший шар розміром метр на метр! І до того моменту, як це тісто почнуть продавати у нас повсюдно, вам і купувати його не захочеться.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Яблучний штрудель
Давно шукала цей рецепт. Дякую. Зроблю спанакопіту зі шпінатом та сиром.
Рецепт легкий, а тесто судя по всему получится хорошее и практичное для дальнейшего приготовления. Покажу рецепт жене.
Читали рецепт разом із дружиною, яка обіцяла приготувати на основі цього тіста разні смаколики.
Зі всіх рецептів тіста для струделя, які я тільки не перепрошувала, цей самий вдачний. Велике спасибі!!
Потрібно буде приготувати за вашим рецептом тісто. Дуже вам вдячна за рецепт!