Дріжджовий пиріг з малосольними огірками і яйцем

Цей закусковий пиріг зроблений з найпростіших продуктів. Малосольні огірки в начинці роблять його трохи незвичним і надають йому деяку пікантність. Такий пиріг підійде до будь-якої трапези.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Молоко 250 мілілітрів
- Олія соняшникова 25 грамів + для змащування форми
- Борошно в/г 400 грамів (3 склянки місткістю 200 мілілітрів)
- Дріжджі сухі 1,5 чайної ложки
- Цукор 2 чайні ложки
- Сіль 1 чайна ложка
Для начинки:
- Огірки малосольні 300 грамів
- Яйця 4 штуки
- Цибуля зелена 65 грамів
- Перець чорний мелений за смаком
- Кунжут (насіння) 0,5 столової ложки
- Жовток (для змащування пирога) 1 штука
Приготування:
- Яйця відварюємо на круто (варимо протягом 8-10 хвилин) і охолоджуємо в холодній воді.
- Готуємо тісто: молоко підігріваємо до 30 градусів. Додаємо в молоко 2 чайні ложки цукру, 1,5 чайної ложки сухих дріжджів, перемішуємо і накриваємо плівкою.
- Ставимо опару в тепле місце на 5-10 хвилин для активації дріжджів.
- До опари додаємо сіль і соняшникову олію. Перемішуємо.
- Борошно просіваємо і частинами додаємо в опару.
- Замішуємо м’яке тісто, що не липне до рук.
- Вкриваємо тісто рушником і ставимо в тепло приблизно на 50-60 хвилин.
- Готуємо начинку для пирога: очищаємо остиглі варені яйця і нарізаємо великими кубиками.
- Зелену цибулю вимити, струшуємо і нарізаємо невеликими шматочками.
- Малосольні огірки нарізаємо невеликими кубиками й даємо зайвій рідині стекти.
- З’єднуємо яйця, зелену цибулю і малосольні огірки.
- Додаємо сіль і мелений чорний перець.
- Перемішуємо разом всі інгредієнти — і начинка для пирога готова.
- Тісто підійшло і подвоїлася в обсязі.
- Злегка обминаємо тісто і ділимо на два різних за розміром шматочка.
- Шматочок, який більше, розгортаємо в пласт по діаметру форми. У мене форма діаметром 25 см.
- Змащуємо форму маслом і викладаємо в неї пласт тіста. Розподіляємо тісто по дну форми, пальцями робимо невеликі бортики.
- Викладаємо зверху начинку і розрівнюємо.
- Другий (менший) шматочок тіста розгортаємо в пласт, відрізавши від нього попередньо невелику частину тіста для прикраси.
- Розкачаним тістом накриваємо зверху начинку, з’єднуємо його по краях з нижнім шаром.
- Шматочок тіста, що залишився розгортаємо і вирізаємо з нього прикраси, використовуючи вирізки для печива.
- Викладаємо прикраси зверху на пиріг.
- Накриваємо пиріг рушником і залишаємо в теплому місці на 30-40 хвилин.
- До кінця цього часу розігріваємо духовку до 180 градусів.
- Після закінчення часу змащуємо пиріг збитим жовтком і посипаємо кунжутом.
- Ставимо пиріг в розігріту духовку і випікаємо приблизно 50-60 хвилин. Спостерігаємо за пирогом.
- Якщо під час випікання пиріг зверху занадто засмажується, то його можна прикрити пергаментним папером.
- Дріжджовий пиріг з малосольними огірками і яйцем готовий. Викладаємо його на решітку остигати.
- З даної кількості продуктів вийшов пиріг вагою 1 кг.
- Пиріг нарізаємо порційними шматочками й подаємо до столу.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Коржі на кефірі, з картоплею, морквою і цибулею