Булочки зі шпинатом і сиром

Смак цих булочок-равликів схожий на традиційний грецький пиріг спанакопіта з начинкою з сиру і шпинату, з тією лише різницею, що булочки печуться не з тонкого тіста філо, а з дріжджового. На заміс дріжджового тіста доведеться витратити час, але ви зрозумієте, що це того варто, коли відламайте і спробуєте шматочок повітряної м’якої булочки з апетитною начинкою. Для начинки вам знадобиться шпинат, сир фета, пармезан і спеції у вигляді лимонної цедри й мускатного горіха, які лише підсилюють смак гармонійного поєднання сиру з зеленню. Готова начинка викладається на великий пласт розкачаного тіста і все згортається в рулет, який потім нарізають на равлики й випікають. За кілька хвилин до готовності булочки потрібно буде змастити ароматним вершковим маслом з кропом і лимонною цедрою. Перед цим смаком і ароматом неможливо буде встояти.
Інгредієнти:
Тісто:
- Цільного молока 0,5 стакана
- Активних сухих дріжджів (пакетик 7 грамів) 2 й 1/4 чайної ложки
- Цукру 2 столові ложки
- Вершкового масла 4 столові ложки, розтопленого + додатково для змазування миски й плівки
- 1 великий жовток
- Борошна 2 і 3/4 стакана + додатково для роботи
- Крупнозернистої солі 1 чайна ложка
Начинка:
- Вершкового масла 4 столові ложки + додатково 2 столові ложки, кімнатної температури, для сковороди
- Половина невеликої цибулини шалот, дрібно нарізаної
- Замороженого нарізаного шпинату 300 грамів, розморозити
- Розкришеної фети 0,5 стакана
- Тертого пармезану 1/4 стакана + 2 столові ложки
- Лимонної цедри 1 чайна ложка
- Тертого мускатного горіха 1/4 чайної ложки
Топпінг:
- Вершкового масла 4 столові ложки, розм’якшеного
- Нарізаного свіжого кропу 2 столові ложки
- Дрібно натертої лимонної цедри 1 чайна ложка
Приготування:
- Тісто: У каструлі середнього розміру на повільному вогні нагрійте молоко і 0,5 стакана води до температури 37 ° С (але не вище 43 ° С). Зніміть каструлю з плити й насипте в рідину дріжджі. Зверху насипте щіпку цукру-піску і відставте в сторону, не перемішуючи, приблизно на 5 хвилин. Потім вмішайте вершкове масло і яєчний жовток.
- У великій мисці змішайте віночком борошно, цукор-пісок, що залишився і сіль. Проробіть в центрі поглиблення і влийте в нього суміш з дріжджів, вмішуючи її дерев’яною ложкою, поки не замісите густе, злегка липке тісто. Викладіть тісто на посипану борошном робочу поверхню і місіть до м’якості й пружності близько 6 хвилин. Сформуйте з тіста кулю.
- Змастіть внутрішню поверхню миски вершковим маслом. Покладіть в миску кулю з тіста, повернувши його, щоб покрити маслом. Накрийте миску поліетиленовою плівкою, намалюйте на плівці круг розміром з кулю з тіста і засічіть час. Поставте тісто підніматися в тепле місце приблизно на 1,5 години, щоб воно подвоїлося в обсязі.
- Викладіть тісто з миски й трохи розімніть, щоб випустити зайве повітря; знову сформуйте з тіста кулю і покладіть його в миску. Злегка змастіть вершковим маслом великий шматок поліетиленової плівки й покладіть його на тісто. Щільно замотайте всю миску в інший шматок плівки й поставте в холодильник на 4 години або на ніч, щоб тісто піднялося.
- Начинка: У сковороді середнього розміру на помірному вогні розтопіть вершкове масло. Додайте нарізану цибулю шалот і смажте до м’якості близько 3 хвилин. Додайте шпинат і тушкуйте до готовності, і поки не випарується майже вся рідина, 5-7 хвилин. Зніміть сковороду з плити й вмішайте фету, 1/4 стакана пармезану, цедру лимона, мускатний горіх, 0,5 чайної ложки солі й трохи перцю. Перекладіть начинку в миску середнього розміру і дайте повністю охолонути. (Начинка трохи затвердіє, але якщо вона дуже тепла, вам буде важко сформувати булочки.)
- Сформуйте булочки з начинкою: Змастіть 2 столовими ложками розм’якшеного вершкового масла форму для випічки розміром 22 х 32 см. Викладіть тісто на посипану борошном робочу поверхню і притисніть його зверху. Скачайте з нього прямокутник розміром 25 х 45 см так, щоб він лежав довгою стороною до вас. Рівномірно розподіліть начинку по тісту, відступивши приблизно 2,5 см від протилежного до вас краю. Посипте начинку 2 столовими ложками пармезану, що залишився. Починаючи з боку, який ближче до вас, скачайте тісто в щільний рулет. Злегка змастіть порожній край тіста водою і продовжуйте скачувати, щоб запечатати рулет. Злегка підігніть кінці, і якщо в деяких місцях рулет виглядає грубше, вирівняйте його руками.
- Наріжте зазубреним ножем рулет на булочки шириною 4 см, щоб всього вийшло 12 штук. Покладіть булочки зрізом вниз (крім крайніх шматків) в підготовлену форму на відстані 2,5 см одна від одної. Накрийте булочки поліетиленовою плівкою. Поставте в тепле місце, щоб вони подвоїлися в обсязі, і між ними не залишилося зазорів, приблизно на 1,5-2 години.
- Топпінг: У невеликій мисці змішайте вершкове масло, кріп, лимонну цедру і по дрібці солі й перцю.
- Встановіть решітку в центрі духовки й розігрійте духовку до 175 ° С. Випікайте булочки до золотисто-коричневого кольору, щоб вони пружинили при легкому натисканні, 25-30 хвилин. Рівномірно намажте топпінг на булочки й знову поставте в духовку ще на 5 хвилин, щоб розтануло масло, і пішов аромат. Остудіть булочки в формі протягом 10 хвилин і подавайте.
Тримайте ще цікавий рецепт: Домашній хліб