Бездріжджові пиріжки на кефірі, з тушкованою капустою

Пишну випічку можна приготувати й без дріжджів – ці пиріжки наочний тому приклад. Тісто на кефірі та олії з розпушувачем виходять повітряними, а попередньо тушкована з цибулею на сковороді капустяна начинка – соковитою й ароматною.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Кефір 2,5% 190 мілілітрів
- Олія рослинна рафінована 100 мілілітрів
- Яйце 1 штука
- Борошно 400 грамів (3 склянки місткістю 200 мл)
- Розпушувач 2 чайні ложки
- Цукор 2 чайні ложки
- Сіль 0,5 чайної ложки
Для начинки:
- Капуста білокачанна 600 грамів
- Цибуля ріпчаста 150 грамів
- Паприка мелена 1 чайна ложка
- Сіль на смак
- Перець чорний мелений на смак
- Олія рослинна рафінована 30 грамів
Для змазування і посипання пиріжків:
- Жовток 1 штука
- Кунжут або інші насіння за бажанням
Приготування:
- Підготуйте всі інгредієнти. Кефір підійде будь-якої жирності.
- Почніть з приготування тіста: в мисці з’єднайте кефір і яйце. Перемішайте віночком до однорідності.
- Влийте рослинну олію без запаху. Перемішайте.
- Додайте сіль, цукор, розпушувач. Перемішайте.
- Всипте порціями просіяне борошно. Після кожного додавання перемішуйте віночком або ложкою.
- Як тільки вимішувати тісто ложкою стане важко, викладіть його на дошку і продовжите замішування руками. Тісто має стати однорідним і перестати липнути до рук. Накрийте його харчовою плівкою і відправте в холодильник на 60 хвилин.
- Під кінець цього часу включіть її для розігрівання до 180 градусів.
- Тепер займіться начинкою: цибулю очистьте, вимийте, обсушити й наріжте кубиками.
- Всипте в сковороду з розігрітою олією й обсмажуйте 3-4 хвилини.
- Капусту наріжте тонкою соломкою короткою і викладіть до цибулі в сковороду. Перемішайте.
- Обсмажуйте 4-5 хвилин на помірному вогні, помішуючи, щоб капуста злегка зменшилася в обсязі.
- Додайте на смак сіль, мелений чорний перець, паприку. Перемішайте.
- Тушкуйте начинку під кришкою на невеликому вогні. Періодично перемішуйте.
- Мені знадобилося 20-25 хвилин, щоб капуста стала м’якою. Готову начинку остудіть до теплого стану.
- Тісто з холодильника розімніть – воно дуже м’яке і не вимагає додавання борошна. Розділіть його на порції (у мене вийшло 16 шматочків вагою 50 грамів кожен). Шматочки тіста скачайте в кульки.
- Розрівняйте шматочок тіста в коржик – зручніше це зробити руками. На центр коржа викладіть порцію капустяної начинки. Складіть корж в пиріжок і защипніть краї тіста над начинкою.
- Деко застеліть пергаментом.
- Викладіть пиріжки швами вниз на невеликій відстані один від одного. Зверху тісто проколіть виделкою (я цього не зробила, і мої пиріжки трохи потріскали).
- Змастіть пиріжки збитим жовтком, а також за бажанням посипте кунжутом, кмином або іншим насінням.
- Випікайте пиріжки при температурі 180 градусів 25-40 хвилин (час залежить від потужності печі й розміру пиріжків. Мої пиріжки спеклися за 40 хвилин).
- Бездріжджові пиріжки на кефірі, з тушкованою капустою готові – викладіть їх на решітку, укрийте і залиште під рушником до невеликого охолодження.
- Подавайте пиріжки в теплому вигляді.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Дріжджовий пиріг з малосольними огірками і яйцем