Так ви ще не готували: Рецепти з моркви.

Хрустка морква містить у своєму складі велику кількість вітамінів і мінералів. Особливе місце серед них займає бета-каротин, який в організмі людини перетворюється на вітамін А. Додайте моркву у свій раціон і зовсім скоро ви побачите позитивні зміни в організмі. Імунітет зміцниться, шкіра поверне природний блиск, травлення нормалізується, а настрій підніметься.
Ділимося добіркою з 15 рецептів, які змусять вас остаточно і безповоротно полюбити моркву.
Морква в беконі
Інгредієнти:
- Морква, очищена 800 грамів
- Бекон 400 грамів
- Кленовий сироп 1/4 склянки
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °C.
- Оберніть кожну морква скибочкою бекону.
- Викладіть на деко і запікайте 20-30 хвилин до м’якості моркви. В середині процесу запікання полийте моркву кленовим сиропом, щоб вона карамелізувалась.
- Або викладіть моркву в беконі на сковороду і, періодично перевертаючи, доведіть до готовності. Також в середині обсмажування залийте кленовим сиропом.
- Дістаньте з духовки, подавайте разом зі свіжими овочами, нарізаними соломкою, або як самостійну страву.

Карамелізована морква з чилі
Інгредієнти:
- Морква, очищена 800 грамів
- Мед 1 столова ложка
- Шрірача (або будь-який соус на основі чилі) 1 столова ложка
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець за смаком
- Рослинна олія 1 столова ложка
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °C.
- Наріжте моркву на скибочки.
- Додайте до моркви мед, шрірачу, сіль, перець, олію і ретельно перемішайте.
- Викладіть моркву на деко тонким шаром і поставте запікати на 15-20 хвилин. Перекладайте акуратно, щоб надлишки меду і шрірачі не залишалися на деку, інакше вони можуть пригоріти. Якщо на дні посуду, в якому лежала морква, залишається сік, залиште його для заправки при сервіруванні.
- В середині готування переверніть моркву на іншу сторону.
- Дістаньте моркву з духовки, перемішайте.
- Подавайте гарячою.

Морква по-корейськи
Інгредієнти:
- Морква 3 штуки
- Запашний перець горошком 10 штук
- Подрібнений часник 3 зубчики
- Сушений перець чилі 1 штука
- Сіль за смаком
- Цукор за смаком
- Зерна коріандру за смаком
- Рослинна олія 1/2 склянки
- Оцтова кислота за смаком
Приготування:
- Моркву очистьте і натріть на середній терці.
- Всі спеції з’єднайте в мисці й подрібніть в порошок.
- Сіль змішайте з цукром. Додайте 2 столові ложки води. Дочекайтеся, поки суміш злегка розчиниться і залийте рослинною олією. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння.
- Моркву викладіть в миску з кришкою, що щільно закривається. Додайте спеції. Перемішайте. Потім влийте киплячу олійну суміш.
- Зверху влийте невелику кількість оцтової кислоти. Закрийте кришкою й акуратно струсіть.
- Залиште моркву в контейнері на 2-3 години.
- Подавайте до столу.

Печена морква в бальзамічному оцті
Інгредієнти:
- Молода морква 600 грамів
- Бальзамічний оцет 2 столові ложки
- Мед 1 столова ложка + Для сервірування
- Оливкова олія 2 столові ложки
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
- Свіжа петрушка для сервірування
Приготування:
- Розігрійте духовку до 220 °C. Обробіть рослинною олією форму для запікання.
- У невеликому посуді змішайте мед, бальзамічний оцет і оливкову олію.
- Залийте сумішшю промиту очищену моркву, руками ретельно розподіліть суміш по плодах.
- Викладіть моркву в форму для запікання і соусом покрийте блюдо.
- Запікайте близько 40 хвилин, в середині готування 1 раз перемішайте, щоб морква рівномірно карамелізувалась.
- Витягніть продукти з духовки й збризніть медом за смаком.
- Посоліть, поперчіть і додайте петрушку за смаком.
- Подавайте відразу, як гарнір або як самостійну страву.

Морква з нутом і фетою
Інгредієнти:
- Морква 500 грамів
- Варений або консервований нут 400 грамів
- Фета 200 грамів
- Фісташки 100 грамів
- Шпинат 2 жмені
- М’ята 5 гілочок
- Мелена зіра 2 чайні ложки
- Сік з 1/2 лимона
- Світлий мед 1 столова ложка
- Оливкова олія 2 столові ложки
Приготування:
- Духовку розігрійте до 200 °C.
- Моркву очистьте, розріжте на шматки завдовжки 5 сантиметрів, а потім розріжте кожен ще на 4-6 частин. Покладіть моркву на деко, посипте зірою і полийте столовою ложкою оливкової олії. Посоліть, поперчіть і перемішайте. Запікайте до готовності протягом 30-40 хвилин. Перекладіть гарячу моркву в миску.
- Відкиньте нут на друшляк. Промийте і додайте до моркви.
- Змішайте лимонний сік, мед і столову ложку оливкової олії. Заправте овочі, поки морква ще гаряча. Остудіть.
- Крупно наріжте листя м’яти й шпинату, порубайте фісташки. Додайте в салат.
- Фету розімніть виделкою на невеликі шматочки й посипте блюдо безпосередньо перед подачею.

Пиріг з морквою
Інгредієнти:
- Тісто брізе 1 лист
- Вершки кокосові 200 мілілітрів
- Каррі в порошку 1 столова ложка
- Яйце куряче 3 штуки
- Морква 300 грамів
- Петрушка кілька гілочок
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець за смаком
- Масло вершкове 10 грамів
- Кокосова стружка за смаком
Приготування:
- Збийте в мисці яйця. Додайте каррі й кокосові вершки, продовжуючи збивати. Посоліть, поперчіть і перемішайте.
- Форму для випічки змастіть вершковим маслом і викладіть в неї злегка розкачаний лист тіста. Проколіть тісто виделкою в декількох місцях.
- Вилийте на тісто приготовлену яєчно-вершкову масу, а потім рівномірно розподіліть на пиріг очищену моркву. Якщо вона занадто велика, потрібно її попередньо розрізати уздовж на 2 або 4 частини.
- Випікайте пиріг у попередньо розігрітій до 200 °C духовці 25-30 хвилин, а потім посипте кокосовою стружкою і готуйте ще 5 хвилин.
- Перед подачею посипте пиріг рубленою петрушкою.

Хумус з морквою і куркумою
Інгредієнти:
- Нут відварений 400 грамів
- Морква середня 2-3 штуки
- Паста тахіні 1 столова ложка
- Лимон 2 штуки
- Часник 2 зубчики
- Куркума в порошку 1,5 столової ложки
- Імбир в порошку 1/2 чайної ложки
- Паприка в порошку 1/4 чайної ложки
- Оливкова олія 1 столова ложка
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець за смаком
Приготування:
- Моркву наріжте кружальцями й викладіть на деко, застелене фольгою.
- Посипте 1/2 столової ложки куркуми й додайте зубчик очищеного і видавленого через прес часнику.
- Збризніть оливковою олією, посоліть, поперчіть і запікайте в попередньо розігрітій духовці на функції “гриль” 20 хвилин, перевернувши в середині готування.
- Викладіть моркву в блендер. Додайте нут, очищений зубчик часнику, пасту тахіні, сік 2-х лимонів і всі прянощі.
- Подрібніть до отримання гладкої однорідної маси. Якщо хумус дуже густий, можна додати кілька столових ложок води або оливкової олії.

Кус-кус з морквою, шпинатом і фісташками
Інгредієнти:
- Кус-кус 1 стакан
- Морква 2 штуки
- Шпинат 3 склянки
- Смажені фісташки 1/4 чашки
- Оливкова олія 1 столова ложка
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець за смаком
Приготування:
- Відваріть кус-кус, дотримуючись інструкції на упаковці.
- Моркву натріть на крупній тертці.
- У мисці змішайте кус-кус, моркву, шпинат і фісташки.
- Додайте оливкову олію.
- Посоліть і поперчіть.
- Подавайте до столу.

Ролл з морквою і хумусом
Інгредієнти:
- Хумус 200 грамів
- Лаваш 4 штуки
- Салатні листя до смаку велика жменя
- Морква 4 штуки
Приготування:
- Лаваш за бажанням можна злегка підігріти в мікрохвильовці.
- Моркву очистьте і наріжте соломкою.
- Викладіть в кожен лаваш спершу хумус, потім моркву, а поверх салатне листя.
- Скачайте рол і подавайте до столу.

Лосось з мигдалем і морквою
Інгредієнти:
- Обсмажений мигдаль 1/3 чашки
- Морква 2 штуки
- Цибуля-шалот 1 штука
- Сухе біле вино 1/4 склянки
- Філе лосося 240 грамів
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець за смаком
- Лимон 1 штука
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °C.
- Цибулю і моркву наріжте середньо. Викладіть овочі на деко. Залийте вином.
- Зверху викладіть філе лосося. Посоліть, поперчіть.
- Лимон наріжте тонкими скибочками. Викладіть поверх риби.
- Накрийте лосось фольгою і готуйте 30-35 хвилин.
- Перед подачею посипте рибу мигдалем.

Салат з моркви з авокадо
Інгредієнти:
- Морква 500 грамів
- Кмин 2 чайні ложки
- Чилі-перчик сушений 1 штука
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець за смаком
- Часник 2 зубчики
- Кмин 4 гілочки
- Оливкова олія 3 столові ложки
- Червоний винний оцет 1 столова ложка
- Апельсин 1 штука
- Лимон 1 штука
- Авокадо 3 штуки
- Чіабата 4 скибочки
- Салат-мікс 200 грамів
- Грецький йогурт 150 мілілітрів
- Суміш насіння 4 столові ложки
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180 °C.
- Моркву проваріть в підсоленій воді протягом 10 хвилин до напівготовності. Злийте воду і викладіть на деко.
- Змішайте кмин, сіль і перець. Додайте часник і подрібніть все в ступці. Влийте оливкову олію й оцет. Полийте сумішшю моркву. Додайте розрізані навпіл апельсин і лимон. Помістіть деко в духовку і запікайте протягом 20 хвилин.
- Авокадо розріжте, видаліть кісточку, розріжте на часточки. Викладіть у велику миску.
- Додайте запечену моркву. За допомогою щипців відіжміть лимони та апельсини. Додайте оливкову олію, оцет і перемішайте.
- Викладіть салат, хліб, підсмажений в тостері, полийте йогуртом і посипте насінням.

Ранковий пудинг з морквою
Інгредієнти:
- Ванільний йогурт 1 стакан
- Молоко 1/2 стакана
- Родзинки 1/4 стакана
- Волоські горіхи 1/4 стакана
- Морква терта 1/4 стакана
- Насіння Чіа 2 столові ложки
- Кленовий сироп 2 столові ложки
- Кориця 1/2 чайної ложки
- Мускатний горіх 1/2 чайної ложки
- Корінь імбиру 1 см
- Сіль щіпка
Приготування:
- Змішайте всі інгредієнти (крім горіхів і родзинок) в мисці.
- Розкладіть отриману суміш у 2 відповідні місткості й приберіть на ніч в холодильник.
- Перед подачею посипте родзинками й горішками.

Йогуртовий смузі з бананом і морквою
Інгредієнти:
- Нежирний йогурт або кефір 1 стакан
- Яблуко 1 штука
- Банан 2 штуки
- Морква 2 штуки
Приготування:
- Банан і моркву почистьте, довільно наріжте разом з яблуком, з якого необхідно видалити серцевину.
- Викладіть всі інгредієнти в блендер і змішайте до однорідної консистенції.
- Розлийте смузі в стакани й прикрасите скибочками банана.

Пюре з картоплі й моркви
Інгредієнти:
- Сіль за смаком
- Картопля 900 грамів
- Морква 900 грамів
- Вершкове масло 2-4 столові ложки
- Шафран щіпка
- Цедра з 1 лимона
- Молоко 1/2 чашки
Приготування:
- Відваріть картоплю і моркву в підсоленій воді до м’якості. Злийте воду.
- Розімніть моркву з вершковим маслом, шафраном і тертою цедрою лимона за допомогою ступки.
- Додайте картоплю і знову гарненько все розімніть.
- Тонкою цівкою влийте молоко.
- Посоліть.
- Ще раз гарненько розмішайте і подавайте блюдо до столу.

Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: 5 простих і дуже смачних рецептів в горщиках