Що, як і коли солити

Досвідчений кулінар знає, що використовувати сіль потрібно з розумом! В її грамотному вживанні є свої нюанси. Точно знаючи всі ці тонкощі, можна з легкістю досягти нових вершин кулінарної майстерності..
Уміння правильно солити продукти – ціле мистецтво, якому треба вчитися. Однак багато господинь про це ніколи не замислюються і зазвичай солять їжу на автоматі. Насправді смак страви багато в чому залежить від того, коли її посолити – на самому початку, під час готування або в кінці.
Хочу розкрити вам кілька секретів грамотного використання солі при приготуванні страв. Точно знаючи всі ці тонкощі, можна з легкістю досягти нових вершин кулінарної майстерності.
Поради:
- Якщо ви хочете отримати наваристий і ароматний м’ясний бульйон, посоліть воду на самому початку варіння. Це дозволяє м’ясним волокнам розм’якшитись, і їх ароматні соки повністю перейдуть в бульйон.
- Якщо ви варите м’ясо заради м’яса, наприклад яловичий язик, або шматок яловичини, кладіть м’ясо в киплячу воду, а сіль додавайте ближче до кінця варіння. Якщо посолити невчасно, воно стане жорстким.
- Овочеві та рибні бульйони соліть відразу після закипання.
- Салати соліть до того, як заправите їх олією, в іншому випадку олія покриє листя салату й овочі тонким шаром, не давши солі зробити свою роботу. Збалансованого поєднання смаків не вийде. Замість цього ви отримаєте окремо смак кожного складового салату.
- Воду для варіння макаронів соліть перед тим, як опустити їх в окріп, інакше макарони злипнуться, навіть якщо ви добре промиє їх гарячою водою після варіння.
- Пельмені, галушки й вареники соліть на початку варіння.
- Картоплю соліть відразу після закипання води.
- Смажену картоплю соліть перед закінченням смаження. Якщо посолити картоплю раніше, вона пустить сік і скибочки картоплі будуть не підсмаженими й м’якими.
- Сочевицю і квасолю соліть ближче до кінця варіння, інакше вони залишаться твердими.
- М’ясо при смаженні соліть тільки після того, як на ньому утворюється рум’яна кірочка, що оберігає м’ясні соки від витікання.
- Рибу посоліть за 10-15 хвилин до смаження і почекайте, поки сіль добре вбереться, тоді риба не буде розвалюватися в процесі смаження.
- Завжди додавайте навіть в солодке тісто невелику дрібку солі. Це необхідно для того, щоб збалансувати смак.
- Якщо ви ненароком пересолили суп, перед закінченням варіння опустіть в нього марлевий мішечок з рисом на 5-7 хвилин, і рис “забере” надлишки солі.
Читайте також: 5 помилок, що здійснюються при тушкуванні м’яса