Страви з рису: прості та смачні рецепти

Страви з рисом готуються досить нескладно, якщо знати спосіб їх приготування і використовувати потрібні інгредієнти. Розглянемо кілька таких страв, які за бажанням ви можете приготувати на власній кухні.
Рисова каша з гарбузом в духовці
Ця проста і ситна страва стане відмінною альтернативою звичному сніданку. А якщо додати ваніль, каша вийде ще і незвичайно ароматною.
Інгредієнти:
- Гарбуз 800 грамів
- Рис 400 грамів
- Сіль 1 чайна ложка
- Цукор 3 столові ложки
- Ванілін 5 грамів
- Молоко 1 літр
- Масло вершкове за смаком
Приготування:
- Наріжте гарбуз невеликими кубиками.
- Рис промийте і засипте в глибоку форму для запікання. Додайте сіль, цукор і ванілін.
- Зверху викладіть гарбуз. Залийте молоком кімнатної температури так, щоб до краю форми залишалося кілька сантиметрів.
- Запікайте годину при температурі 180 °C.
- У готову кашу додайте масло і перемішайте.

Салат з рисом і печінкою тріски
Це ситне блюдо з ніжним смаком. Помідори надають йому додаткову соковитість, а цибуля — пікантність.
Інгредієнти:
- Рис 150 грамів
- Печінка тріски 1 банка
- Цибуля 1 штука
- Помідори черрі 200 грамів
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
- Петрушка за смаком
Приготування:
- Рис відварити до готовності в підсоленій воді. Остудіть.
- Олію з консервів злийте в окрему миску. Печінку тріски розімніть вилкою так, щоб вийшли невеликі шматочки.
- Цибулю наріжте півкільцями, помідори черрі — на половинки. Змішайте з рисом і печінкою.
- Посоліть і поперчіть салат, заправте олією з консервів. Посипте рубаною петрушкою.

Рис з куркою і гарбузом в духовці
Ніжна солодкувата м’якуш гарбуа надає цьому блюду незвичайний смак. А щоб додати нові нотки, можна поекспериментувати зі спеціями.
Інгредієнти:
- Куряча грудка 450 грамів
- Соєвий соус 2 столові ложки
- Спеції за смаком
- Цибуля 1 штука
- Олія рослинна 2 столові ложки
- Гарбуз 400 грамів
- Рис 100 грамів
- Сіль за смаком
Приготування:
- Курячі грудки наріжте невеликими шматочками, залийте соєвим соусом, посипте спеціями й залиште на 15 хвилин.
- Цибулю дрібно порубати й обсмажити до золотистого кольору. Очистьте і наріжте гарбуз.
- Додайте до цибулі курку з гарбузом і готуйте ще кілька хвилин.
- У горщики або форму для запікання викладіть промитий рис, курку з цибулею і гарбузом. Посоліть.
- Залийте окропом, щоб він покривав продукти, але не доходив до краю місткості на пару сантиметрів. Накрийте кришкою.
- Готуйте приблизно 40 хвилин при температурі 180 °C.

Розсипчастий рис з лимоном
Цедра і сік цитруса додадуть звичній страві новий смак. Такий гарнір відмінно підійде до м’яса і птиці.
Інгредієнти:
- Цибуля ¹/₂ штуки
- Часник 1 зубчик
- Олія рослинна 2 столові ложки
- Рис довгозерний 180 грамів
- Лимонна цедра 1 чайна ложка
- Лимонний сік 1 столова ложка
- Овочевий або курячий бульйон 250 мілілітрів
- Лавровий лист 1 штука
- Сіль ¹/₂ чайної ложки
Приготування:
- Цибулю наріжте невеликими шматочками. Часник подрібніть.
- Розігрійте олію, підрум’яньте в ній цибулю приблизно за 5 хвилин.
- Засипте до цибулі рис і готуйте ще кілька хвилин, поки зерна не стануть золотисто-коричневими. Постійно помішуйте.
- Додайте цедру і часник, а через 30 секунд — лимонний сік, бульйон, лавровий лист і сіль.
- Доведіть до кипіння, накрийте кришкою і варіть на невеликому вогні, поки рис не стане м’яким. На це піде приблизно 15-17 хвилин.
- Перед подачею видаліть лавровий лист і перемішайте рис.

Рис з броколі й болгарським перцем
Відмінна ідея для корисного гарніру. Розсипчастий рис відмінно поєднується з броколі. Доповнює цей дует запашний перець. Але і без нього блюдо виходить дуже смачним.
Інгредієнти:
- Броколі 1 штука
- Перець болгарський ¹/₂ штуки
- Часник 1 зубчик
- Цибуля 1 штука
- Олія рослинна 1 столова ложка
- Сіль ¹/₂ чайної ложки
- Перець за смаком
- Рис довгозерний 220 грамів
- Вода 500 мілілітрів
Приготування:
- Броколі розберіть на суцвіття. Перець дрібно наріжте. Часник і цибулю подрібніть.
- Цибулю обсмажте на сковороді з олією за 6-8 хвилин. Посоліть і поперчіть.
- Додайте до цибулі часник і залиште на вогні ще на хвилину.
- Засипте в сковороду рис, перемішайте і залийте водою.
- Коли вода закипить, варіть на невеликому вогні.
- Через 12 хвилин додайте броколі з перцем і готуйте, поки рис не стане м’яким.
- Зніміть з вогню і залиште під кришкою ще на 5 хвилин.

Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Сніданок аристократа: рецепти приготування яєць «Орсіні»