Яблучний сидр

У сучасній світовій кулінарії існує величезна кількість алкогольних та слабоалкогольних напоїв. Відрізнятися один від одного вони можуть по ряду параметрів, починаючи від кольору, смаку і міцності й закінчуючи вихідною сировиною, способом приготування і рецептурою. У число слабоалкогольних напоїв входить і сидр, який останнім часом активно набирає обертів популярності. Отримують сидри в результаті зброджування натурального соку, отриманого з яблук або груш, без використання дріжджів.
Яблучний сидр цілком заслуговує більш пильного вивчення, адже відмітною особливістю цього напою є його різна міцність, яка може варіюватися від 1 до 8 градусів. Крім того колір напою може бути як зеленим, так і золотистим, що залежить від виробника і сорту яблук, які були обрані для його отримання.
Згідно з деякими думками, винайшов сидр сам Карл Великий, і сталося це дуже прекумедно. Згідно з легендою Карл випадково або спеціально присів на мішок, в якому зберігалися перезрілі яблука. Під дією ваги Карла Великого вони роздавилися і вийшов сидр. Але це лише веселий переказ давніх років, а ось перша серйозна згадка про цей напій належить ще давньоримському письменнику Плінію.
Яблучний сидр заведено відносити до категорії шампанізованих напоїв. Реалізується він у звичайних скляних пляшках, середню міцність має близько 6 градусів. Якісна продукція відрізняється красивим золотистим кольором і насиченим яблучним ароматом. Смак дуже нагадує звичайний яблучний сік, ніжний і солодкий, тому і п’ється яблучний сидр дуже легко. Якщо вживати сидр помірно, то однієї пляшки може вистачити на пару тижнів.
Цікаво, що існують різні варіанти вживання яблучного сидру і вибір залежить тільки від індивідуальних побажань. Наприклад, особливо хороший цей слабоалкогольний напій соло. Закушувати його можна свіжими фруктами, як звичними (яблуками, полуницею), так і більш екзотичними, наприклад, ананасами. А ось бармени пропонують дещо інше застосування яблучному сидру. На його основі можна приготувати не один коктейль, найпопулярнішим з яких є Шелест.
У рецепті для його приготування в якості основних інгредієнтів вказані яблучний сидр, ром білий, срібна текіла, горілка, сироп яблучний жовтий, лимон, зелене яблуко, ягоди малини й кубики льоду. Крім того для отримання Шелеста необхідне спеціальне Барменське обладнання та інструменти, тому пробувати такий коктейль краще всього в місцях, де його зможуть приготувати професіонали, тобто в барах.
Корисні властивості
Завдяки особливій технології готовий яблучний сидр чудово зберігає всі відмінні властивості яблук і їх користь. Помірне вживання натурального слабоалкогольного напою активізує травні процеси й допомагає розщепити жир, який надходить в шлунок разом з їжею. До речі, це, мабуть, єдиний алкогольний напій, який можна пити під час деяких дієт.
Шкода і протипоказання
Що стосується шкоди, який може принести яблучний сидр, то це індивідуальна непереносність продукту або ж надмірне його вживання.