Види сиру

1. М’який сир.
Таким він називається через свою текстуру. Сир легко прогинається при несильному на нього натисканні. М’який сир використовується, головним чином, в якості спреду для намазування на хліб або крекери. М’які сири погано зберігаються, тому їх треба вжити якомога швидше, буквально протягом кількох днів після покупки. До м’яких сирів належать: фета, рікота, маскарпоне і Філадельфія.
2. Напівм’який сир.
Найкраще напівм’який сир підходить для десертів і легких закусок. Одна з особливостей цього виду полягає в тому, що його можна заморозити, а потім розморозити й використовувати за призначенням. При цьому сир не втрачає своїх смакових і текстурних якостей. Найпопулярнішими напівм’якими сирами гауда, моцарелла, сулугуні, халлумі і асадеро.
3. Напівтвердий сир.
Під час виробництва цей сир спеціально пресують, щоб позбавити його від вологи. Хоча його можна використовувати для приготування їжі, він і дуже добре підходить для бутербродів і закусок. Найголовніше це те, що напівтвердий сир зберігається довше м’якого. У холодильнику він може зберігатися протягом 1-2 місяців. Найпопулярніший напівтвердий сир: Дабл Глостер, чедер, Кайрфіллі і конте.
4. Твердий сир.
У цьому виді сиру найменше води, в порівнянні з іншими. Він найкраще зберігається. В охолодженому стані він пролежить до 2-х років. У міру старіння твердий сир, так само, як і напівтвердий, стає твердіше й ароматніше. Він найкраще підходить для приготування найрізноманітніших страв. Найвідомішими й смачними пармезан, пекоріно романо і мімолет.
5. Блакитний сир.
Цей сир з блакитною пліснявою для гурманів. У ньому присутній особливий гриб пеніцил, а також інші бактерії, яких вводять в сир, внаслідок чого вони розмножуються й утворюють на сирі плями блакитного або сірого кольору. Блакитний сир зазвичай їдять у вигляді закуски, але іноді використовують і для приготування інших страв. Блакитні сири мають сильний солоний смак. Найкращими сортами рокфор, горгонзола, стілтон і французький сир Бле де Жекс.
6. Плавлений сир.
Цей різновид найпопулярніший серед населення різних країн. Насправді, це навіть не один вид сиру, а кілька, з додаванням неферментованих молочних продуктів, таких як молоко, сироватка, вершки й вершкове масло. У складі плавленого сиру також емульгатори, барвники, ароматизатори та солі. Цей сир використовують для приготування їжі й для вживання у вигляді закуски. Найбільшою перевагою плавленого сиру дуже довгий термін зберігання.
Хоча сир і одним з найулюбленіших продуктів у багатьох країнах світу, існують регіони, де його вживання заборонено або обмежено. Наприклад, в мусульманських країнах і регіонах, де проживають євреї, не використовують сири з сичуговим ферментом тваринного походження, а в деяких «сирних» країнах обов’язково знайдуться цілі райони, де місцеві жителі сир на дух не переносять. Проте, ніхто не стане заперечувати той факт, що сир одним з небагатьох продуктів харчування, який популярний практично в кожній країні світу.