Кулінарна енциклопедіяМолочні продукти

Йогурт, види, зберігання і застосування в кулінарії

Йогурт це продукт, який виробляють шляхом додавання до молока деяких видів корисних бактерій, внаслідок чого молоко починає бродити, стає густішим і набуває характерного смаку. Зазвичай йогурт роблять з коров’ячого молока, але його також можна приготувати з козячого, овечого молока і молока буйволиць.

Більшість йогуртів називають «живими». Це означає, що в них містяться живі бактерії, схожі з бактеріями шлунково-кишкового тракту. Потрапляючи в організм, вони пригнічують дію шкідливих бактерій.

Який йогурт вибрати?

Існує кілька видів йогуртів.

«Живий» йогурт, як уже було сказано, має в своєму складі живі бактерії. Він, як правило, має густу вершкову структуру і свіжий легкий смак.

Біойогурт відрізняється від «живого» тим, що в його склад входить більша кількість бактерій, дружніх з бактеріями людського організму. Цей йогурт відрізняється особливо м’яким смаком і ніжною консистенцією.

Грецький йогурт виготовляють з молока корів або овець. У ньому досить велика кількість сироватки, тому він виходить густим і дуже смачним. Правда, він містить набагато більше жиру, ніж всі інші йогурти (близько 10,2%), але цей жир не так небезпечний, як той, який знаходиться в вершках.

Термостатний йогурт можна зберігати в тій же упакуванні, в якій він був куплений. Тому він дуже густий, хоча і має традиційну кремову текстуру.

Є йогурти, які готують з цільного молока, а є і знежирені. Жирність останніх не перевищує 2%.

Йогурти які довго зберігаються піддають пастеризації. Такий продукт може зберігатися дійсно досить довго. Але пастеризація не такий вже й корисний процес. При ньому в йогурті гинуть всі корисні бактерії.

Йогурти можуть продаватися без наповнювача та з наповнювачем. Наповнювачі можуть бути натуральними і штучними. До натуральних відносяться цукор і шматочки свіжих фруктів, а до штучних різноманітні ароматизатори, добавки й загусники. До складу деяких йогуртів в якості згущувача кладуть желатин, що робить їх непридатними для вегетаріанців. Тому якщо ви дотримуєтеся вегетаріанського харчування, при покупці йогурту уважно читайте інформацію на етикетках і пакетах.

Так само існують питні йогурти, вони зручні для перекусів, тому, що їх можна з легкістю брати з собою і вживати в будь-якому місці де б ви не знаходилися.

Використання в кулінарії

Йогурти зазвичай продаються в готовому до вживання вигляді. Якщо ви збираєтеся використовувати йогурт при приготуванні будь-яких страв, заздалегідь вийміть його з холодильника. Це потрібно для того, щоб він встиг нагрітися до кімнатної температури і не отримав шок через різницю температури, інакше він може згорнутися. При додаванні йогурту в блюдо додавайте його поступово ложку за ложкою. Жирний йогурт стабільніший і краще підходить для приготування страв.

Якщо все ж ви хочете готувати з низькокалорійним йогуртом, оскільки він має більш рідку консистенцію його потрібно попередньо підготувати, щоб він став більш стабільним. Для цього змішайте 1/2 чайну ложку кукурудзяного або пшеничного борошна з 1 чайною ложкою води. Введіть цю суміш в йогурт і тільки після цього додайте його в блюдо.

Йогурт можна використовувати при приготуванні різних солодких і солоних страв, соусів, салатних заправок, маринадів, у фруктових салатах і випічці. Грецький йогурт добре змішувати з кукурудзяними пластівцями, підсмаженим мигдалем і медом.

При приготуванні страв йогурт можна замінити м’яким сирним сиром.

Зберігання

Зберігати йогурт рекомендується в герметичній місткості, бажано в тій, в якій ви його купили. Термін зберігання в холодильнику не більше 4 діб або відповідно до дати, зазначеної на упакуванні. Після закінчення цього терміну йогурт набуває більш кислий смак.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close