Базилік (Рейган)

Це однорічна трав’яниста рослина, родом із Середньої Азії й Океанії, зване також Рейган, що означає «запашний» (син. Рейхан, реган, Реан, райхон). Базилік світло зеленого, або темно-фіолетового кольору, листя довгастої форми, у деяких видів зубчасті. Листя базиліка мають запашний запах, солонуватий і трохи гіркуватий смак, м’яко перехідний в злегка терпкий солодкуватий аромат.
Базилік використовується в свіжому вигляді для приготування холодних страв, салатів з базиліком. Використовується для приготування італійських страв з помідорами, базиліком і сиром, базилік додається до піци, гармонує з вегетаріанськими стравами з зеленими овочами. Рецепти страв з базиліком включають приготування заправок до італійської пасти, а саме, песто з базиліком, соусів з базиліком, кетчупів, підлив. Їм приправляють копченості, ковбасні вироби. У поєднанні з іншими травами, можна приготувати чай з базиліком.
Свіжий базилік можна зберігати в солі, або в олії в закритому вигляді в фарфоровому посуді. Молоді листочки додаються в пасти, спреди для бутербродів, а також використовуються для аромату м’якого оцту. Базилік сушений використовується для приготування супів, при тушінні бобових, для приготування паштетів, а також при квашенні овочів, наприклад, капусти, при маринуванні, особливо огірків і кабачків. Для приготування чаю.
Сушений базилік краще зберігати в декоративних скляних тубах. Базилік поєднується з часником, розмарином, м’ятою, петрушкою, коріандром, перцем чорним горошком, чабером, майораном, особливо з естрагоном; бергамотом, лавандою, мелісою, гірким апельсином.