Кулінарна енциклопедіяСпеції та соуси

Бад’ян (зірчастий аніс)

Це екзотична квіткова вічнозелена рослина сімейства магнолієвих, родом зі Східної Азії. В їжу використовуються плоди бад’яна, а саме, зірчаста коробочка з насінням. Бад’ян походить від китайського анісу й іноді іменується «зеленим анісом», в Англії як синонім бад’яна використовують назву зірчастий аніс.

Існує також японський різновид рослини, званий Ілліціум священний (Illicium religiosum), плоди якого отруйні. Плоди бад’яна мають солодкуватий смак з деяким відтінком гостроти й трохи різкий аромат, що нагадує аромат анісового насіння. Смакові властивості бад’яна допомагають поліпшити якість страви, надають свіжість і аромат. Застосування бад’яна в кулінарії багатогранне, бад’ян як приправа додається в компоти, муси, фруктові страви, алкогольні напої та настоянки, аперитиви на основі масла, застосовується для ароматизації фруктових страв і варення. Зірочки бад’яна використовуються при тривалому приготуванні, тому кладуться на початку варіння, однак у великій кількості можуть додати страві гіркоту.

Насіння бад’яна в меленому вигляді використовуються для приготування зігрівальних напоїв, міцного бад’янового чаю, або кави з бад’яном. Бад’ян як пряність використовується для приготування підлив і соусів до овочевих і рисових блюд, для приготування страв східної кухні, м’ясних страв, і страв з птиці й дичини, а також для десертів і випічки. Поєднується з чорним перцем горошком, коренем імбиру, фенхелем, кропом, корицею, гвоздикою, кардамоном, кмином, коріандром.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close