Кулінарна енциклопедіяФрукти та ягоди

Авокадо, властивості, сорти, застосування в кулінарії

Хоча авокадо вважається фруктом, його використовують в кулінарії в якості овоча. Авокадо родом з Центральної Америки. Існує 4 основних види цієї рослини: Хасс (вважається кращим, має темну шорстку шкірку), Еттінгер (грушоподібний, з гладкою шкіркою), Фуерте (невеликого розміру) і Наба (круглої форми). Авокадо часто називають ще олійною грушею через його маслянисту м’якуш, а також алігаторовою грушею (це відноситься до сорту Хасс) через його шорстку шкірку. Авокадо дуже поживне, містить вітамін E, залізо, калій і ніацин. Серед інших фруктів його відрізняє наявність мононенасичених жирів, які вважаються дуже корисними.

Як вибирати авокадо?

Авокадо продається цілий рік в овочевих магазинах і супермаркетах. При покупці слід вибирати плоди в яких непошкоджена шкірка і м’якуш. Плоди повинні бути податливими на натиск, але не м’якими. Якщо ви купили занадто жорсткий плід, то він швидко дозріє вдома. Для цього його треба помістити в коричневий паперовий пакет разом з бананом, після чого покласти пакет в холодильник.

Обробка авокадо

Авокадо слід різати тонким гострим ножем. Проведіть ножем навколо всього плоду таким чином, щоб його вістря стикалося з кісточкою. Візьміться руками за обидві половинки й поверніть їх в різні боки. Від кісточки легше позбутися за допомогою ложки або того ж ножа. М’якуш авокадо швидко втрачає колір на повітрі. Щоб цього не сталося, її треба збризнути лимонним соком.

Зберігання авокадо

Стиглі плоди слід зберігати в холодильнику.

Приготування авокадо

Авокадо краще вживати в їжу в сирому вигляді, не піддаючи його тепловій обробці. Розділіть плід на половинки, видаліть кісточку. У порожнину з-під кісточки додайте трохи оливкової олії й бальзамічного оцту і заповніть морським коктейлем з креветками. Можна зробити пюре з м’якоті авокадо, помідорів, часнику і перцю чилі, тоді вийде класичний мексиканський соус гуакамоле. Щоб приготувати італійський триколірний салат, треба порізати авокадо і помідори тонкими скибочками, додати сир моцарелла й оливкову олію.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close