Кулінарна енциклопедіяФрукти та ягоди

Апельсини

Апельсини – найвідоміші цитрусові. Але вони не обов’язково повинні бути звичного помаранчевого кольору. Деякі з них бувають жовті, а деякі – червоні.За смаком апельсини діляться на 2 групи: солодкі і гіркі.

До солодких відноситься навіль, або апельсин з рубчиком. Так він названий тому, що має своєрідну форму, з одного боку. Плоди цього апельсина зовсім маленькі. У них немає насіння, вони легко чистяться, їх м’якоть солодка і дуже соковита.

Сорт Валенсія має плоди з гладкою тонкою шкіркою, на якій видно невеликі пухирці. Цей сорт не такий соковитий, як попередній.

Плоди сорту Корольок (червоний апельсин) мають м’якоть різного кольору – від золотистого до темно-червоного. Вони дуже соковиті і ароматні.

Найвідоміший гіркий апельсин – Севільський. Його можна придбати тільки в січні. Їсти його в сирому вигляді неможливо, він занадто гіркий. Зате з нього виходять чудовий джем і начинки для пирогів.

Як і коли купувати?

Апельсини різних сортів дозрівають в різні пори року, тому їх можна купити практично завжди.

Вибирайте плоди міцні, цілі і без плям. Плоди повинні бути досить важкими для свого розміру. Саме в таких буде багато соку. Якщо вам потрібна апельсинова цедра, то для цього краще купувати плоди, які не натерті воском, як це часто роблять на ринку. До того ж, буде краще, якщо вони вирощені органічним шляхом, тобто без застосування хімічних добрив. Якщо подібні плоди виявити в продажу не вдається, купуйте будь-які. Спочатку вимийте їх під струменем води, ретельно потріть щіткою з усіх боків і тільки після цього починайте зчищати шкірку, намагаючись знімати тільки самий верхній шар. Те, що знаходиться під ним, може виявитися досить гірким.

Апельсин можна порізати на сегменти. Для цього спочатку його треба почистити. Надріжте шкірку з обох кінців плоду і почистіть його круговими рухами, так як ви б чистили яблуко.

Покладіть апельсин на обробну дошку і ріжте його рухами зверху вниз, намагаючись розрізати його на часточки. Коли ви зробите це, звільніть кожен шматочок від білих плівок. Все це бажано робити над мискою, в яку збирається сік, поки ви обробляє апельсин.

Шматочки апельсинів можна покласти під фруктовий салат або додати в глечик з сангрією або алкогольним коктейлем «Піммз». Цедру і апельсиновий сік можна використовувати при випічці, виготовленні соусів і маринадів, а також при приготуванні дичини, курки або риби. Апельсиновий сік дуже добре пити з ранку. При необхідності апельсини можна замінити клементином, мандаринами або лимонами.

Зберігання

Апельсини можуть зберігатися близько двох тижнів. Тримати їх можна при кімнатній температурі або в холодильнику.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close