Кулінарна енциклопедіяФрукти та ягоди

Ананас

Ананас ні з чим не переплутаєш! У нього золотисто-оранжева нижня частина і пучок колючого листя зверху. Насправді він являє собою сукупність безлічі ромбоподібних маленьких фруктів, кожен з яких з’являється на місці окремо розташованої квітки.

Зростає цей фрукт в тропіках. У нього жовта, кислувато-солодка і дуже ароматна м’якуш. Існують сотні сортів ананаса, починаючи від зовсім невеликих до дуже великих. До складу ананаса входить фермент бромелайн, який розщеплює білок. Цей же фермент дозволяє використовувати ананасовий сік в якості маринаду для м’яса і риби, тому, що він надає їм м’якість. Бромелайн не дає желатину загустіти, тому не варто і намагатися робити желе з ананаса і його соку.

Як і коли купувати?

Ананаси можна купити в будь-який час року. При покупці треба вибирати плід досить важкий для свого розміру. На його поверхні не повинно бути ніяких пошкоджень або засохлих ділянок. Листя повинні бути зеленими, а не коричневими. Стиглий ананас повинен видавати сильний солодкий запах. Щоб перевірити зрілість ананаса, можна спробувати відірвати один з його листків. Якщо фрукт стиглий, лист відірветься зовсім легко.

Використання в кулінарії

Відріжте невелику частину ананаса зверху разом з листям. Потім цю частину можна використовувати для прикраси блюд. Потім відріжте дно, щоб фрукт можна було стійко помістити на обробну дошку. Після цього рухами зверху вниз гострим ножем починайте зрізати шкірку. Якщо на серцевині залишаються коричневі точки від шкірки, їх слід видалити. Серцевину, що залишилася поріжте на скибочки, а потім на більш дрібні шматочки. Можна зробити й фарширований фруктами ананас. Для цього його треба почистити, розрізати навпіл і видалити м’якуш з середини кожної половини, як би роблячи з кожної з них корито. Ананаси можна їсти в свіжому вигляді, підсмажити на грилі (4-5 хв) або сковороді (3-4 хв). Їх можна використовувати при приготуванні пудингів, маринадів, сальси та випічки. Ананас, порізаний на скибочки, подають до баранини й риби.

Зберігання

При кімнатній температурі ананас може зберігатися 3 дні. Цілі ананаси не варто зберігати в холодильнику, а порізані там зберігати можна, для цього їх треба попередньо покласти в герметичну місткість.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close