Алкогольні напоїКулінарна енциклопедія

Абсент: міфи та реальність

Що таке абсент? Абсент – це міцний лікер, що складається з 85% етанолу, настояний на різноманітних травах, найпоширенішими з яких є гіркий і римський полин. Хлорофіл, що міститься в травах, робить напій зеленим, а полин надає йому гіркий смак. Щоб не відчувалася гіркота, абсент зазвичай розбавляють водою з цукром, через що він набуває каламутний білий колір.

Походження абсенту й історії про нього

Про походження абсенту досі сперечаються. Хоча найбільш популярним він був у кінці 1800-х років, винайдений він був набагато раніше. Є докази його існування в 1750-х роках. Однак основні інгредієнти абсенту – полин і етанол – були відомі людству за тисячі років до цих дат. Можливо, напій був винайдений дуже давно, потім про нього забули, потім знову згадали, і так далі. Слово «абсент» французького походження. В кінці 19 століття напій користувався особливою популярністю. Його подавали в кафе всього за 3-10 центів залежно від товщини гаманця публіки, що зібралася. У дешевих закладах, звичайно, продавали підробки, яким надавали зелений колір за допомогою міді й інших продуктів. В наші дні напій досі популярний в середовищі письменників і художників. Вся річ у тому, що він викликає деякі психічні помутніння, а також такі ефекти, як ейфорія, галюцинації й позбавлення від болю. Художникам і письменникам часто не вистачає фантазії на нові образи, що абсент якраз і може забезпечити.

Інгредієнти і їх наслідки

Більшу частину абсенту становить хімічна речовина під назвою етанол. Його в абсенті може перебувати від 60 до 85%. Саме вона дає відчуття ейфорії й надає хорошу болезаспокійливу дію. Йому ж належать і деякі побічні ефекти психічного плану. При виробництві напою, як правило, використовуються два види полину. Спочатку полин використовувався древніми лікарями в якості антипаразитарного засобу, яке вживали, щоб позбутися від глистів та інших черв’яків. І вона дійсно непогано в цьому допомагала. Річ у тому, що в її коренях знаходяться отруйні речовини, які пригнічують життєдіяльність паразитів. Якщо людина буде вживати занадто велику кількість полину, вона теж може отруїтися. Правда, це ще точно не доведено. Вважається, що у тих, хто п’є занадто багато абсенту, може розвинутися абсентизм – стан, що характеризується епілептоїдними припадками, маренням, галюцинаціями й загальним оглушенням. Відомо, що речовина туйон, яким раніше труїли мишей, може накопичуватися в організмі й викликати подібні явища. Ця речовина якраз і міститься в гіркого полину. Нездужання Ван Гога та інших художників були викликані, швидше за все, саме надмірним вживанням абсенту і побічними явищами, пов’язаними з ним, а не психічними захворюваннями. Крім полину, в абсент кладуть аїр і мускатний горіх. Ці два складових теж у великих кількостях здатні викликати галюцинації.

Абсент і закон

В США абсент був заборонений в 1912 році, в країнах Європи – трохи пізніше. Правда, потім у Франції та Іспанії він був дозволений до продажу знову. Про законність його продажу і вживання досі сперечаються. Деякі стверджують, що через різні заборони абсент зараз роблять не такої сильної концентрації, як раніше, тому він абсолютно безпечний для психіки. Дослідження його складових і їх впливу на організм людини ще не проводилися, тому складно стверджувати що-небудь конкретне.

На закінчення

Внаслідок невідомої природи виробничих процесів неможливо стверджувати, наскільки сильно абсент впливав на психіку, коли був справжнім. Невідомо, що було причиною стільки неадекватних реакцій з боку людей після його вживання – можливо, це була реакція на речовини, що входять до його складу такі, як мідний купорос, куркума й анілін зеленого кольору, за допомогою яких напою намагалися надати характерний зелений колір. Питання ще вимагає вивчення.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close