Секрети кулінаріїСтатті

Ідеальний гриль: 20 секретів від майстрів барбекю

Що приготувати на грилі – м’ясо, рибу, овочі або фрукти – вирішувати вам. Але як їх правильно приготувати? Ми розповімо! Ось 20 секретів, якими поділилися кращі майстри барбекю з усього світу. Ці правила стосуються підготовки необхідного обладнання та продуктів, маринаду, товщини м’яса і його температури.

Крім того, ми розповімо, як і які овочі й фрукти можна приготувати на грилі.

Підготуйтеся

Не варто готувати свій стейк над попелом барбекю-вечірки, що відбулася минулого тижня. Ретельно очищайте вугільний гриль після кожного приготування. І не забудьте переконатися, що подача повітря не заблокована залишками золи.

Дайте жару

Попередній нагрів обов’язковий: не кладіть нічого на гриль до тих пір, поки він не досягне своєї робочої температури. Готувати на газовому грилі, як правило, можна вже через 10 хвилин, на грилі з деревним вугіллям – через 30-40 хвилин.

Не забудьте про олію

Змащуйте решітки гриля перед кожним приготуванням термостійкою олією. Наприклад, рапсовою олією або соняшниковою. Перед тим, як покласти стейк на гриль, теж трохи змастіть його олією за допомогою пензлика.

Не використовуйте для розпалювання спирт

Розпалювати вогонь за допомогою спирту – не найкраща ідея, навіть якщо у вас повен двір голодних гостей і ви поспішаєте. Хімічні аромати алкоголю досить стійкі на вугіллі й передаються продуктам, які готуються.

Додайте ароматних трав

Щоб надати їжі особливий аромат, покладіть на вугілля ароматні трави. Наприклад, розмарин, чебрець або ялівець. Але спочатку промийте їх у воді, це дозволить їм не згоріти занадто швидко. Якщо у вас газовий гриль, помістіть алюмінієвий посуд з водою і травами поруч з пальником під грилем. Але в цьому випадку не закривайте кришку гриля і залишайте їжу безпосередньо в диму.

Не помиліться з товщиною шматків

Коли купуєте стейки для гриля або розрізаєте м’ясо самостійно, зверніть увагу на товщину шматків. Два-три сантиметри – це стейк, хрусткий зовні й соковитий всередині. Більш тонкі шматочки швидко стають жорсткими й сухими.

Подбайте про температуру м’яса

Обов’язково заздалегідь дістаньте м’ясо для гриля з холодильника. Стейки повинні бути кімнатної температури. Це дозволить їм приготуватися більш рівномірно.

Вчасно посоліть

Солити м’ясо потрібно або за 20-30 хвилин до гриля, або після того, як зняли його з гриля. Солити безпосередньо перед приготуванням не рекомендується.

Не забудьте підготувати шматочки

Перед тим, як покласти м’ясо на гриль, очистіть його від маринаду, якщо він був, і промокніть паперовими рушниками. Це дозволить теплу відразу проникати в м’ясо, без необхідності випаровування вологи на його поверхні.

Слідкуйте за температурою

При приготуванні стейків рекомендується працювати з двома температурними зонами: зоною з високою температурою для створення хрусткої скоринки, і зоною з більш низькою температурою для того, щоб стейк присмажився всередині. У вугільному грилі можете створити дві зони з більшою і меншою кількістю вугілля. На газовому грилі потрібно просто відрегулювати подачу газу.

Прибирайте готове м’ясо

Не залишайте готові смажені шматочки м’яса на грилі, інакше вони висохнуть. Краще упакувати їх в алюмінієву фольгу і відкласти.

Не зіпсуйте бургери

Якщо ви готуєте на грилі бургери, переверніть їх разом з начинкою лише один раз і не натискайте на поверхню щипцями занадто сильно. Якщо м’ясо сильно притиснуто, воно буде жорстким і сухим.

Визначте черговість

Акуратно розкладіть на дошці все, що хочете приготувати, і вирішите, що відправити на гриль першим. Покладіть продукти так, щоб їх було зручно брати партіями зліва направо, або розкладіть кругом, щоб відправляти продукти на гриль за годинниковою стрілкою. Останнє особливо підходить для невеликих шматочків з коротким часом приготування. Наприклад, гребінців або молюсків. Так вони не встигнуть охолонути до подачі.

Готуйте маринади самостійно

По-перше, домашні маринади смачніше, по-друге, ви точно будете знати, які інгредієнти і в якій кількості використовувалися. Щоб м’ясо вийшло ніжним, маринади повинні містити кислотний інгредієнт. Наприклад, вино, оцет, фруктовий або овочевий сік, йогурт. Завжди додавайте солодкі маринади до смаженої їжі в останню хвилину, інакше цукор швидко почне горіти на грилі.

Купуйте хороший термометр для м’яса

Ви приготували м’ясо, виклали ароматні шматочки, що димить на тарілку, передчуваєте їх неймовірний смак, починаєте розрізати й … Розумієте, що вони пересушені! Що може бути гірше?

Щоб цього не відбувалося, купіть термометр для м’яса. З ним ви завжди будете точно знати, коли досягнута бажана точка приготування.

Вибирайте правильну рибу

Для приготування риби-гриль теж потрібна практика, тому, що рибу легко пересушити. Якщо ви новачок, радимо почати з жирних сортів риби. Наприклад, лосося або форелі. Вони пробачать вам дві-три помилки при приготуванні так, що цього ніхто не помітить.

Використовуйте фольгу

Найпростіший спосіб не зіпсувати рибу – приготувати її в алюмінієвій фользі. Так вона не зламається при приготуванні, зате швидко приготується і збереже соковитість і аромат.

Підготуйте овочі для гриля

Якщо ви вирішите приготувати на грилі овочі, вибирайте ті, які не містять занадто багато води й не потребують довгого приготування. Ідеально підійдуть шматочки перцю, баклажани, гарбуз і кукурудза. Попередньо їх можна змастити за смаком олією, сіллю, травами, лимонним соком або навіть невеликою кількістю цукру.

Приготуйте на десерт фрукти-гриль

Якщо ви готуєте на грилі фрукти, використовуйте тонкі палички кориці в якості шпаг для барбекю. Особливо при приготуванні персиків, слив, інжиру або шматочків ананаса. Так вони отримають додатковий аромат, який поглинуть під час карамелізації. Для отримання хорошої золотистої скоринки посипте фрукти цукром до гриля. Найкраще підійде цукор пісок. Замість нього можна змастити фрукти цукровим сиропом за допомогою пензлика.

Не забудьте почистити гриль після приготування

Після гриля завжди чистіть грати за допомогою дротяної щітки. Найкраще робити це тоді, коли він ще теплий.

Читайте також: Що, як і коли солити

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close