Ідеальний десерт: 9 порад початківцю кондитерові

Хороший і смачний десерт – гідне завершення будь-якого застілля. Але приготувати такий десерт вдається далеко не всім. Навіть досвідчені кондитери часом роблять помилки, що вже говорити про новачків в цій справі.
Насправді приготувати смачний десерт не так вже й складно. Головне, дотримуватися всіх рекомендацій і дотримуватися рецептури. Якщо ви любите займатися приготуванням випічки й десертів, то ці 9 нескладних хитрощів вам обов’язково знадобляться.
Не відхилятися від рецептури
Найголовніше в приготуванні десертів, а особливо випічки, – слідувати рецептурі. Звичайно, ніхто не заперечує, що експериментувати з інгредієнтами можна й іноді навіть потрібно. Але тільки в тому випадку, якщо ви точно впевнені в кінцевому результаті. Наприклад, введення меду в випічку може зробити її не такою вологою і повітряної. Ви ж не хочете отримати такий десерт?
Тому, вирішивши приготувати солодощі, обов’язково дотримуйтесь послідовності дій і пропорцій. Намагайтеся не змішувати хаотично всі продукти. Інакше замість м’якого і пористого тіста ви отримаєте твердий клубок, який вже точно нікому не припаде до смаку.
Просівайте борошно
До цього важливого етапу приготування більшість господинь відносяться халатно. І дуже даремно! Адже саме просіювання борошна головним чином впливає на структуру випічки, а також на те, як швидко вона підніметься в духовці. Просіювання борошна дозволяє стати випічці більш повітряною, оскільки між її крупинками з’являється більше бульбашок повітря. Відповідно і дріжджі в складі тіста починають швидше вступати в реакцію.
Робіть цю процедуру перед приготуванням десерту. А якщо є час, то взагалі просівають борошно двічі. Так ви точно будете впевнені в пишності й ніжності текстури вашої випічки.
Не вимірюйте інгредієнти склянками
Практично кожна господиня при приготуванні десертів використовує в якості вимірювача ваги звичайний гранований стакан. З одного боку – це дуже зручно і в багатьох рецептах вага інгредієнтів вказується саме в склянках. Але є в такій маніпуляції один нюанс. Вимірювання інгредієнтів склянкою ненадійно, тому що на виході може вийти різна вага продукту. Крім того, в процесі приготування можна помилитися з пропорціями, відмірюючи на око половину або чверть склянки.
Якщо ви хочете отримати ідеальний десерт, придбайте кухонні ваги. З ними ви будете точно впевнені в результаті проведеної роботи.
Правильно вибирайте яйця
Мало хто знає, але для створення певного виду кондитерських виробів потрібні яйця різного віку. Так, наприклад, для приготування морозива краще вибирати свіжі яйця. А ось для приготування безе перевагу віддавайте старим. Тут цілком логічно може виникнути питання: «А як же це зробити?»
Визначити вік курячих яєць можна за допомогою звичайної миски, наповненої водою. Покладіть в миску яйце і простежте за його поведінкою. Якщо яйце падає на дно миски – значить воно свіже. Якщо ж воно піднімається тупим кінцем вгору – старіше. А ось якщо воно спливе на поверхню води, то його краще викинути.
Виділіть для десертів спеціальне приладдя
Використовувати одні й ті ж приладдя для приготування десертів, гарнірів, м’ясних і рибних страв можна. Якщо ви не хочете, щоб приготована випічки мала присмак солоних продуктів і володіла віддаленими нотками їх аромату, розділіть кухонні ножі, дошки й лопатки. А якщо інструментів на кухні недостатньо – обов’язково придбайте нові, спеціально для десертів. Так ваші солодкі частування точно не стануть солоними й не придбають запах інших продуктів.
Не забувайте про час
Коли починаєте готувати десерт, не забувайте стежити за часом. Якщо в рецепті вказано, що бісквіт повинен випікатися 30 хвилин, поставте таймер на 28 хвилин. Не відходьте далеко від кухні, поки випічка знаходиться в духовці. Коли відчуєте приємний аромат, перевірте випічку. Довіряйте своєму чуттю більше, ніж рецептурі, і таким чином ви точно уникнете пригорання десерту.
Слідкуйте за температурою масла
Виявляється, що масло з неправильною температурою здатне зіпсувати практично будь-який десерт. При використанні розтопленого до рідкої консистенції масла для приготування тістечок і кексів, тісто не буде пористим і погано підніметься. Найчастіше для десертів має використовуватися масло кімнатної температури, яке при натисканні на нього пальцем буде легко розминатися. А ось для приготування здоби й печива масло повинно бути зовсім іншим. Для такого тіста важливо, щоб масло лише злегка підтануло після зберігання в холодильнику. В іншому випадку вам ніколи не вдасться домогтися апетитної золотистої скоринки.
Використовуйте різну муку
Не обмежуйтеся банальними ідеями й використовуйте для випічки різні види борошна. З пшеничного борошна виходить прекрасне пісочне тісто, а з вівсяної – смачне печиво і млинці. Для приготування тістечок і бісквітів дуже добре підходить суміш з пшеничного та вівсяного борошна. А ось гречана мука здатна надати випічці не тільки особливий і ароматний смак, але і реальну користь. Гречану муку можна сміливо використовувати для приготування кексів, млинців і пирогів.
При виборі борошна для випічки звертайте увагу і на вміст у ній білків. З тієї муки, де більш високий вміст білка, зазвичай виходять відмінні хлібобулочні вироби й пироги. Продукт же з мінімальним вмістом білка краще використовувати для приготування пишних тортів, тістечок і капкейків.
Використовуйте якісний пергаментний папір
Якщо ви звикли випікати десерти прямо на деко, швидше заміняйте свою звичку. Використовуйте пергаментний папір. Так ви уникнете пригоряння дна і непропеченої верхівки десерту. До того ж це дозволить уникнути неприємної долі довго стояти біля раковини й відтирати нагар з дека. При необхідності можна навіть скласти пергаментний папір вдвічі – так він ще й буде краще утримувати тепло.
Читайте також: Чим замінити цукор: 10 кращих натуральних аналогів