ВегетаріанствоСтатті

Чим замінити м’ясо: 7 небанальних альтернатив

Суперечки про те, чи потрібно відмовлятися від м’ясних продуктів ніколи не вщухнуть. У прихильників кожної теорії є свої незаперечні плюси й відчутні мінуси. Звичайно, в продуктах рослинного походження білка міститься не так багато, як в м’ясі. Однак ті, хто любить м’ясо, насправді, їдять куди більше білка, ніж це потрібно організму.

Пропонуємо дізнатися про натуральні продукти з високим вмістом рослинного білка, які можуть стати прекрасною альтернативою м’ясним продуктам.

Цвітна капуста

Багатьом той факт, що капуста здатна повністю замінити в раціоні м’ясо, здасться вельми сумнівним. Але виявляється, що за своїм складом цвітна капуста є багатим джерелом білка і найцінніших для організму амінокислот. При правильному приготуванні цей інгредієнт здатний зробити блюдо неповторним за смаком.

Не дарма в азіатській кухні курку замінюють цвітною капустою. З неї роблять курячі крильця і ​​стейки, додають в піцу і супи. Вона може бути включена в рецепти м’ясних страв в якості замінника м’яса. Загалом, цвітна капуста не така вже й нудна, як може здатися на перший погляд!

Джекфрут

Про цей заморський продукт мало хто чув. Зустріти його можна в наших краях хіба що на полицях великих супермаркетів і то, тільки в консервованому вигляді із солодким сиропом. Використовувати джекфрут можна в якості смачного та корисного десерту. Однак, попри те що джекфрут відноситься до фруктів, за своїм складом він може стати відмінним замінником м’яса.

Його можна включати в несолодкі м’ясні страви, використовувати для приготування бутербродів і барбекю. Печеня й інші блюда з яловичини, свинини й курки з використанням замість м’яса джекфрута виходять дуже смачними й корисними. Та й смак вже звичних страв з його додаванням заграє по-новому.

Тофу

Тофу, приготований на основі бобів сої, відомий всьому світу корисними властивостями й прекрасним смаком. Він містить текстурований рослинний соєвий білок, тому може непогано замінювати м’ясо птиці. Крім цього, завдяки своїй листковій структурі, сир тофу може стати відмінним доповненням до рибних страв. Ну а якщо соєвий продукт подрібнити в м’ясорубці – він може служити м’ясним фаршем для приготування, наприклад, фрикадельок, котлет і пельменів. Якщо сир тофу приготувати правильно і добре приправити спеціями, то він цілком може впоратися з роллю замінника тієї ж яловичини або свинини.

Баклажан

Нітрохи не гірше справляються з заміною м’яса в раціоні людини й баклажани. У цього овоча м’ясиста текстура, приємний нейтральний смак і дуже багатий на різні мікроелементи склад. Баклажани можна використовувати для приготування основних страв, використовувати в салатах і додавати в десерти.

Багато іменитих кулінарів готують з них котлети й тюфтельки, фарширують овоч смачними начинками й запікають в томатному соусі. А якщо вже хочеться поекспериментувати й приготувати щось особливе, то можна спробувати зробити квашені баклажани.

Спіруліна

Морська водорість, яка вважається одним з найдавніших рослин на планеті, вражає своїм різноманіттям. Вона містить в собі вітаміни, полінасичені жирні кислоти, антиоксиданти, макро- і мікроелементи. Але найголовнішою її перевагою, завдяки чому її й можна назвати відмінною заміною м’ясних продуктів, став саме багатий білковий склад. Спіруліна на 65% складається з білка, який легко засвоюється організмом і миттєво дає заряд енергії.

Але через свій своєрідний смак не всі наважувалися покуштувати цей продукт у свіжому вигляді. Водорості краще в пресованому вигляді додавати в смузі або овочеві фреші. А щоб хоч якось розбавити її специфічний смак, в приготований напій можна додати петрушку, селеру або улюблені спеції. Не дуже приємний смак спіруліни втрачається також в томатному й огірковому соку.

Зелений горошок

Мало хто з нас здогадується, що в зелених овочах, крім вітамінів, міститься велика кількість білка. Хоча його кількість не така велика як в м’ясі, вони можуть виступити цілком гідною заміною. Особливо не варто скидати з рахунків зелений горошок. У 100 грамів цього овочу міститься 5 г високоякісного рослинного білка.

Використовувати свіжий зелений горошок можна практично в будь-яких стравах. З ним можна варити супи, готувати легкі або теплі салати. Не менш смачними виходять з нього паштети. А в холодну пору року можна перейти й на більш ситні варіанти страв. Наприклад, приготувати з гороху пюре або котлети.

Сейтан

Через високий процентний вміст білка, зовнішнього вигляду і консистенції сейтан називають ще і рослинним м’ясом. За своїм складом сейтан – це чистий глютен. Тобто м’ясо з пшеничного борошна, але дуже корисне для організму. Якщо їсти сейтан в поєднанні з бобовими продуктами, то можна повністю замінити в раціоні білок тваринного походження. По суті, він є корисною альтернативою не тільки м’ясним продуктам, але і сої. Його можна подавати у вигляді підсмажених на сковороді котлет або в якості гуляшу, готувати з рисом, макаронними виробами й крупами. Дуже смачними виходять також поєднання сейтану з картоплею і грибами.

Але перш ніж використовувати цей продукт у своєму раціоні, важливо врахувати один момент. Оскільки сейтан містить в собі глютен, він категорично не підходить людям з непереносимістю глютену. Людям з подібними проблемами від такої заміни м’яса краще відмовитися.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close