Секрети кулінаріїСтатті

Чому не варто викидати картопляний відвар?

Багато господинь ніколи не виливають воду, що залишилася після варіння картоплі. Справа тут зовсім не в вітамінах та мікроелементах, які у великій кількості містяться в картопляному відварі (хоча і в них, мабуть, теж), а в кулінарних властивостях цього продукту. Пояснюємо, як з користю застосовувати картопляний відвар на кухні.

Народний доктор

Склад картопляного відвару не сильно відрізняється від складу самих бульб: він містить багато крохмалю і мінеральних солей, завдяки чому має досить високу харчову цінність – він містить вітаміни А, В і С, а також калій, залізо і кальцій.

Не дивно, що такий насичений корисними речовинами продукт в першу чергу використовують як прості народні ліки проти цілого ряду хвороб – застуди, гастриту, артриту, гіпертонії.

Важливо враховувати, що хімічний склад відвару і його користь для організму безпосередньо залежать від якості використовуваних бульб: свіжа і соковита картопля буде максимально корисна на відміну від коренеплодів, які пережили зиму.

Пам’ятайте, що картопляний відвар важливо використовувати протягом доби. У холодильнику продукт зберігається пару днів і швидко втрачає свої цілющі властивості.

Домашній косметолог

Картопляний відвар застосовують і зовнішньо, для догляду за обличчям і тілом. Це відмінний живильний і пом’якшувальний засіб для шкіри. Крім того, вода з-під картоплі володіє загоючими властивостями: це означає, що подряпини й почервоніння стануть гоїтися значно швидше.

Щоб шкіра була чистою і ніжною, робіть картопляні ванночки з остиглого картопляного відвару 2-3 рази в тиждень.

А якщо вас турбують синці й мішки під очима, вранці ви можете вмиватися картопляним відваром, в який була додана сіль. Це ефективний протинабряковий, протизапальний і відбілюючий засіб.

Загущувач для домашніх соусів

У картопляному відварі міститься багато крохмалю, природного згущувача. Його можна додавати в гострі соуси на основі овочів, щоб зробити їх текстуру густішу, а також м’ясні соуси, які підходять до будь-якого гарніру.

Загущувач для супів і бульйонів

Картопляний відвар відмінно підійде всім, хто вирішив зварити густий суп або ситний, міцний бульйон. Крохмаль, що міститься в складі води, що залишилася після варіння картоплі, знову “спрацьовує” як натуральний і ефективний загущувач.

Для цього достатньо просто додати в свої страви трохи готового відвару (на 2-3-літрову каструлю беріть близько 1 склянки) і поваріть суп з додаванням картопляної води кілька хвилин на сильному вогні.

Заміна молока

Молоко в певного типу рецептах (наприклад, тіста для піци, оладок, млинців і печива) можна замінити картопляним відваром.

Крім того, саме киплячий картопляний відвар врятує ваше пюре, якщо під рукою раптом не виявилося молока: готова страва стане ще повітряніша.

Приготування хліба

З картопляною водою ви можете приготувати домашню випічку, а саме – пишний і ніжний картопляний хліб з приємним ароматом і повітряною текстурою. Ось, як це зробити:

Інгредієнти:

  • Картопляний відвар 300 мілілітрів
  • Дріжджі сухі 2, 5 чайні ложки
  • Картопляне пюре готове 200 грамів
  • Борошно пшеничне 450 грамів
  • Рослинна олія 2 столові ложки
  • Сіль 1-2 чайні ложки

Приготування:

  1. У картопляному відварі розведіть дріжджі.
  2. Додайте до відвару борошно, пюре, рослинну олію і сіль.
  3. Замісіть тісто, поставте його на годину в тепле місце підніматися.
  4. Поставте духовку розігріватися на 200 градусів і підготуйте форму для запікання, змастивши її олією.
  5. Випікайте хліб до появи золотистої скоринки, час від часу перевіряючи готовність шпажкою (вона повинна залишатися сухою при зануренні в хліб).
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close