Беріть на заміткуСтатті

9 секретів гарної подачі ваших страв

Ми звикли думати, що сервірування страв – це складна наука, яка вимагає чіткого дотримання правил і традицій. Насправді це не так. Щоб від приготованих страв були в захваті не тільки ви, але і всі навколишні, можна забути про правила і просто проявити свою фантазію.

Ділимося 9 секретами красивої подачі страв, які допоможуть зробити їх настільки гарними й апетитними, наскільки взагалі може бути привабливою їжа.

Зменшуйте порції

Привабливість будь-якої страви полягає в її лаконічності. Саме тому всі імениті шеф-кухарі подають свої кулінарні витвори невеликими порціями. Золоте правило красивої подачі полягає в тому, що тарілка повинна бути заповнена всього на дві третини. Решта ж її частина повинна залишатися порожньою. Завдяки такому оформленню залишився на тарілці вільне місце забезпечить готовому блюду необхідний контраст, який і додасть йому більш апетитний вигляд.

Не відмовляйтеся від природності

Прикрашайте блюда шматочком вичавленого лимона, недбало порваній зелені й скибочками хліба, розламаними на нерівні шматочки. Таке рішення викликає особливий інтерес і одночасно вселяє довіру. На підсвідомому рівні природна подача страви підштовхує відмовитися від законів застільного етикету і з’їсти все, що сподобається погляду, руками.

Монотонність під забороною

При ідеальному сервіруванні страв монотонність повинна бути під забороною. Річ у тім, що людині властиво більш емоційно реагувати на яскраві кольори і їх поєднання. І це стосується не тільки візуального сприйняття страви, а і його смакового сприйняття. Навіть проста тарілка вівсяної каші стане смачнішою, якщо в неї додати яскраві ягоди й фрукти. Тому незалежно від того, яке блюдо ви будете подавати, намагайтеся уникати одноманітності. Придумуйте колірні комбінації на тарілці: так ваше блюдо гарантовано отримає схвалення оточуючих.

Безлад – це не так уже й погано

В оформленні страв ідеальний порядок на тарілці доречний хіба що в рекламному ролику. Щоб ваше блюдо виглядало привабливіше і смачніше, навчіться правильно поєднувати гармонію з безладом. Нехай салат буде нарізаний занадто крупно, а з яйця пашот, наприклад, сочиться жовток. Повірте, в такому вигляді блюдо буде викликати величезне бажання його спробувати.

Акцентуйте увагу на кращих сторонах

При подачі страви акцентуйте увагу на його виграшних нотах. Висувайте на передній план найяскравішу й апетитну його частину. Не варто ховати під шаром соусу, зеленню і листям салату головний інгредієнт страви. Родзинка страви не повинна бути перевантажена непрямими продуктами. Крім того, перед подачею блюда на стіл переконайтеся в тому, з якого боку воно максимально виграшно виглядає. Залежно від цього і розміщуйте ваше блюдо на столі.

Дотримуйтесь кулінарної геометрії

Якщо в поданні будуть присутні тарілки незвичайних форм і красиво викладені в ній шматочки їжі, нехай навіть химерних форм, очам буде набагато приємніше бачити таке блюдо. Крім того, і смак таких цікавих постатей буде здаватися набагато смачніше. Не обмежуйтеся банальними правилами подачі, створюйте симетричні й асиметричні композиції, вирізайте з овочів трикутники, квадрати й круги. Такий стайлінг їжі буде більш динамічним і відповідно, і більш привабливим.

Бланшуйте зелень

Іноді для прикраси блюд потрібні різні відтінки зеленого. Є один нехитрий виверт, який допоможе внести різноманітність в колірну гаму готового блюда. Щоб надати зелені більш насичений колір, її потрібно бланшувати. Тоді вона стає красивого смарагдового кольору, який органічно підкреслює будь-яку кулінарну композицію.

Приділяйте увагу приладам

На користь краси приготованого блюда може піти будь-який відступ від звичних правил. Подавайте на стіл їжу в дерев’яному блюді або на звичайній дошці. Використовуйте для подачі каміння, келихи й фужери. Скористайтеся незвичайним ходом і подайте блюдо разом зі столовими приборами. Таке несподіване рішення додасть візуальні рамки страви й стане додатковим декором в його оформленні. У кулінарному стайлінгу немає строгих законів, тому все, що на вашу думку виглядає красиво й оригінально, може бути використано для подачі. Експериментуйте!

Не забувайте про атмосферу

При сервіруванні столу і подачі важливо також звертати увагу на атмосферу. Незалежно від того, яким способом буде подаватися блюдо, особливий настрій завжди допоможуть створити свічки й аромалампи. Полум’я свічки заспокоює, а аромат, що виходить з аромалампи, здатний підсилити апетит. Аромалампу можна замінити й звичайним пучком трав. Просто підпаліть улюблені трави й залиште їх ненадовго в приміщенні.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close