Секрети кулінаріїСтатті

9 помилок, які ви робите при приготуванні їжі

У кожного з нас є свої певні кулінарні пристрасті. Хтось любить багатокомпонентні страви, а хтось і зовсім вважає за краще прості й нехитрі комбінації. Нерідко виходить так, що приготовані по одній і тій же рецептурі блюда можуть істотно відрізняться. І навіть великий кухарський стаж не завжди є показником майстерності й страховкою від найпростіших помилок.

Розповідаємо про 9 найпоширеніших помилок, які практично всі допускають при приготуванні їжі. Уникаючи цих помилок, ви не тільки зробите їжу смачною, але й корисною для здоров’я.

Використовувати одну дошку

Досить часто господині після оброблення м’яса кладуть на обробну дошку продукти, які надалі не будуть піддаватися термічній обробці. Незначна, здавалося б, помилка насправді дуже небезпечна для здоров’я. Бактерії, які залишаються на поверхні обробної дошки після м’яса, не змиваються остаточно, навіть якщо сама дошка блищить чистотою.

Щоб не заробити кишкове отруєння і не влаштовувати кожен раз серйозну чистку кухонного приладдя, заведіть відразу кілька дощок для м’яса, риби, фруктів і овочів.

Промивати макаронні вироби

Кожна друга господиня після відварювання промиває макарони. Виявляється, що і ця давня кулінарна маніпуляція лише псує смак страви. Сучасні макаронні вироби готують з твердих сортів пшениці, тому перетворитися після варіння в однорідне місиво типу каші вони не можуть.

Забудьте про стару звичку і заведіть нову! Варіть макарони в каструлі великого обсягу, а відвар після варіння сміливо використовуйте в якості основи для соусу. Ви будете приємно здивовані: на відварі з макаронів можна приготувати дуже смачні соуси не тільки до пасти, але і до м’ясних продуктів.

Смажити на олії

Відразу відзначимо, що мова піде не про соняшникову, а про інші види олії. Оскільки лляна, кокосова і горіхова олія мають низьку межу задимлення, то при використанні їх для обсмажування продуктів відбувається виділення токсичних речовин.

Тому всім, хто дотримується правильного харчування, не варто використовувати їх для смаження. Такі рослинні олії краще додавати в салати, холодні закуски й інші блюда, які не потребують попередньої обжарки.

Мити овочі й фрукти водою

Мити овочі й фрукти під теплою водою можна тільки за умови самостійного їх вирощування. Придбані в супермаркетах продукти обов’язково слід мити за допомогою щітки. На поверхні таких продуктів міститься багато воску та інших хімічних сполук, які звичайною водою видалити не можна. Крім того, після чищення апельсинів і мандаринів потрібно спочатку вимити руки з милом. Якщо цього не зробити, то небажаний наліт з небезпечних сполук разом з вітамінами потрапить в рот. Відповідно користі від таких продуктів буде мало, а в гіршому випадку взагалі можна навіть заробити отруєння.

Використовувати теплу воду для розморожування м’яса

Нетерпіння в процесі розморожування часто підштовхує господинь поміщати м’ясо в теплу воду. Така помилкова дія рівноцінна розміщенню м’яса на прилавок, залитий сонячним світлом. Щоб запобігти поширенню бактерій всередині замороженого шматка м’яса, навчіться послідовно розморожувати продукт в герметичній упаковці в холодній воді. Ну а щоб процес протікав швидше, просто міняйте кожні 20-30 хвилин воду на свіжу.

Довго зберігати продукти в холодильнику

М’ясо птиці й морепродукти можна зберігати в холодильнику довше 2 днів. А розморожені відбивні зі свинини й стейки з яловичини понад 5 днів. Тому, якщо не збираєтеся готувати м’ясо і морепродукти найближчим часом, краще надішліть їх у морозилку. Так ви не тільки уникнете розвитку бактерій, але і не дозволите продуктам втратити корисні властивості й смак.

Варити картоплю без вимочування

Про те, що картоплю необхідно попередньо вимочувати перед відварюванням, знають одиниці. Річ у тому, що при значному підвищенні температури концентрація небезпечної речовини акриламіду в картоплі різко зростає. При регулярному поїданні картоплі з високим вмістом цього компонента великий ризик розвитку злоякісних новоутворень і багатьох недуг, аж до хвороби Альцгеймера.

Скоротити обсяг акриламіду в картоплі можна тільки, попереднім вимочуванням картоплі у воді протягом 2 годин. Здорове харчування – це запорука вашого доброго самопочуття, тому візьміть на замітку цю корисну пораду.

Занадто довго готувати морепродукти й печінку

При приготуванні печінки й морепродуктів більшість керується багаторічними звичками. Наприклад, ті ж кальмари багато з нас перетримують на плиті. В результаті заморський делікатес стає не просто гумовим, а й неїстівним. Теж саме зазвичай відбувається і при приготуванні печінки.

Щоб не робити подібної помилки, запам’ятайте раз і назавжди: для приготування морепродуктів досить пари хвилин, а для приготування печінки – 10 хвилин. Якщо ваша мета здорове і смачне харчування, обов’язково скористайтеся цими порадами.

Смажити бекон на сковороді

Смажити бекон на сковороді також увійшло в звичку. З одного боку це дуже зручно, але з іншого – обсмажування бекону на сковороді завжди обертається довгим відтиранням розбризканого жиру з плити й стін. Не хочете займатися прибиранням кухні?

Просто помістіть бекон на деко в холодну духовку. Виставите температуру на 200 ˚ С і запікайте протягом 15 хвилин. У духовці бекон пропікається рівномірно, відповідно і його смакові якості поліпшуються в рази.

Читайте також: Як зробити мигдалеве борошно

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close