2 смачних і швидких дієтичних рецептів з гарбуза

Гарбуз багатий каротинами, вітамінами групи B, вітамінами А, Е, Т, С, РР, мікроелементами — калієм, кальцієм, магнієм, фосфором, цинком, залізом, завдяки чому його рекомендують вживати при анемії.
Присутність в гарбузі вітамінів групи B надає йому властивості заспокійливого засобу. Наявність вітамінів А й Е сприяє омолоджуючий ефект. Свіжий гарбузовий сік має протинабрякову дію і покращує функцію кишечника.
Продукти, приготовані з гарбуза, відрізняються низькою калорійністю. Вітамін Т, що міститься в гарбузі сприяє швидкому переварюванню їжі, у зв’язку з чим він хороший як гарнір до м’ясних страв.
Ось два смачних і поживних рецептів для будь-якого часу року.
Мускатний гарбуз в гострому горіховому песто
Інгредієнти:
- Мускатний гарбуз 1 кг
- Оливкова олія 2 столові ложки
- Цукор 1 столова ложка
- Сіль 1 чайна ложка
- Каєнський перець на кінчику ножа
- Сушені листя шавлії 1 чайна ложка
- Рікота подрібнена 2 столові ложки
- Фундук обсмажений 1/3 склянки
- Часник подрібнений 1 зубчик
- Оливкова олія 3 столові ложки
Приготування:
- Розігріти духовку до 200 градусів.
- Застелити деко папером для випічки.
- Зрізати з гарбуза шкірку і видалити насіння, нарізати на скибочки.
- Змастити гарбуз оливковою олією, посипати цукром, сіллю і перцем каєнський.
- Помістити деко в духовку на 20-25 хвилин, поки гарбуз не карамелізується.
- Перевернути скибочки гарбуза на іншу сторону. При необхідності для рівномірного запікання поміняти їх місцями.
- Поки гарбуз запікається, готуємо нетрадиційний горіховий песто: в маленькій сковорідці нагріти 3 столові ложки оливкової олії, додати шавлію і часник, обсмажити на маленькому вогні хвилини 2-3, потім перелити в окрему чашу, в якій будемо готувати песто.
- Фундук перемолоти в блендері й додати в чашу.
- Рікотту подрібнити в дрібну крихту виделкою і з’єднати з соусом, все ретельно перемішати – песто готовий.
- Запечений гарбуз перекласти на блюдо, кожен шматок гарбуза за допомогою силіконової кисті змастити горіховим песто і подати пікантне блюдо.

Салат з гарбуза з кіноа
Інгредієнти:
- Гарбуз мускатний 400 грамів
- Кіноа 3 столові ложки
- Авокадо 1 штука
- Рукола подрібнена жменя
- Мигдаль 5-6 штук
- Зерна граната 2 столові ложки
- Гарбузове насіння 1 столова ложка
Приготування:
- Гарбуз очистити від насіння і шкірки, нарізати кубиками 2 × 2, помістити в каструлю з киплячою водою, відварити протягом десяти хвилин, воду злити.
- Кіноа ретельно промити, відварити протягом 15-20 хвилин.
- Змішати в салатнику кіноа і гарбуз в теплому вигляді, додати подрібнену руколу, гарбузове насіння, мигдаль, зерна граната.
- Авокадо очистити від шкірки, нарізати шматочками й прикрасити салат.
- Сіль і коріандр за смаком.

Смачного!