Кулінарний гідСтатті

10 найкорисніших видів м’яса

Всупереч розхожій думці м’ясні продукти для більшості людей були, є і залишаються основою щоденного раціону харчування. У м’ясі міститься цілий ряд незамінних амінокислот, мінералів і мікроелементів. І не один інший продукт, як би цього не хотілося вегетаріанцям, не здатний повноцінно замінити м’ясо.

Однак є серед різноманіття продуктів і найбільш корисні за своїм складом види м’яса. Ділимося добіркою 10 найкорисніших видів м’яса, які відрізняються своїми смаковими якостями й складом.

Кролятина

М’ясо кроликів вважається дієтичним і наділене унікальними поживними властивостями. Воно містить у собі велику кількість білка і перевершує за цим показником навіть курятину. Людським організмом таке м’ясо засвоюється практично повністю і досить швидко.

Кролятина має ніжний м’якуш і володіє тонким смаком, тому вона підходить тим людям, які мають проблеми з травленням і хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Крім того, м’ясо кролика сприяє нормалізації жирового обміну і швидкому відновленню сил. А ще один величезний плюс кролятини в тому, що вона гіпоалергенна. Відповідно, її можна включати в раціон навіть дуже маленьких дітей.

Конина

Конина вважається найбільш екологічно чистим м’ясом. Завдяки тому, що коней вирощують в чистих умовах, їх м’ясо не містить в своєму складі антибіотики та інші шкідливі компоненти. Білок, що міститься в конині ідеально збалансований в плані амінокислотного складу. А в плані вітамінів і мікроелементів конина взагалі є рекордсменом за вмістом тіаміну, рибофлавіну, міді, заліза і магнію. Як і кролятина, конина не викликає алергічних реакцій і підходить для дитячого харчування.

Індичка

У порівнянні з іншими видами птахів індичка містить набагато менше жиру і калорій, але за складом білка не поступається жодному іншому виду м’яса. В індичці є величезна кількість селену і вітаміну В, нікотинової кислоти й фосфору. Що стосується фосфору, то за змістом цього елемента індичка перевершує навіть деякі види риби. Індичатина добре засвоюється організмом і водночас надовго вгамовує почуття голоду. А оскільки в індичці помірний вміст холестерину, вона підходить для людей, які страждають від ожиріння або атеросклерозу.

Перепілки

М’ясо цієї птиці рідко включають в харчовий раціон. Його не зустрінеш на обідніх столах і обумовлено це насамперед його високою вартістю. А тим часом м’ясо перепілок дуже корисне для здоров’я, особливо для тих, хто має проблеми із зайвою вагою. У 100 грамах перепелиного м’яса міститься всього лише 230 ккал, велика кількість білка, вітамінів і мінералів. Причому білок, який міститься в перепілках, дуже швидко засвоюється організмом.

Є думка, що перепелине м’ясо допомагає легше і швидше відновлюватися після важкої хвороби або втрати крові. Доведено також, що завдяки великому вмісту магнію, заліза, калію і міді, перепелине м’ясо здатне надавати позитивний вплив на роботу мозку, серцево-судинної та імунної системи.

Коза

М’ясо кіз має ніжну текстуру, м’який смак і мінімальну жирність. Через невисокий вміст калорій таке м’ясо можна їсти при лікувальному або дієтичному харчуванні. У складі козлятини є ряд цінних компонентів, від заліза до найпотужніших антиоксидантів. Крім того, козятина має низький рівень холестерину, що робить її незамінним продуктом особливо для літніх людей. Приготувати з козятини можна що душі завгодно: страви з неї виходять смачними, корисними й оригінальними.

М’ясо страуса

Страусове вважається одним з найбільш пісних видів м’яса. За своїм смаком воно злегка нагадує яловичину, однак має більш солодкуватий присмак. Таке м’ясо корисно людям, які страждають від анемії й цукрового діабету, а також тим, у кого є проблеми з серцево-судинною системою. У м’ясі страуса багато білка й унікальний склад амінокислот. Мабуть, не дарма в Європі й Азії страусове м’ясо відносять до м’ясних продуктів вищої категорії. Щось в ньому особливе, безумовно, є.

Баранина

Багато хто звик вважати баранину дуже жирним видом м’яса. Жир, в баранині, звичайно, є, проте його кількість набагато менше, ніж в тій же свинині. При цьому в баранині міститься значна кількість лецитину, який і відповідає за нормалізацію рівня холестерину.

Але є в цьому корисному продукті й певний недолік. У кістках баранини містяться речовини, які сприяють розвитку артриту. Тому людям у віці від такого м’ясного продукту краще відмовитися. Крім того, в м’ясі дорослого барана зазвичай містяться ліпіди, які відбиваються на здоров’ї судин і серця. Тому без рясного гарніру таке м’ясо не можна їсти, та й весь той жир, який був витоплений в процесі приготування, теж не варто використовувати в їжу.

Свинина

Репутація свинини як нездорового продукту сильно перебільшена. Виявляється, що найкориснішою частиною свинячої тушки є саме вирізка. При правильному приготуванні свиняча вирізка може за своєю поживністю і користю зрівнятися навіть з курячим м’ясом. Єдиний виняток з правил – це м’ясо свинини, вирощеної на фабриці з використанням гормонів. Таке м’ясо ніяк не можна назвати корисним для здоров’я.

Яловичина

Що стосується цього різновиду м’яса, то воно може бути як корисним, так і шкідливим для організму людини. Здоровим і поживним може вважатися тільки м’ясо яловичини, яка годувалася травою. Коштує таке м’ясо дорожче, але зате в корисному складі такого шматка можна бути точно впевненим. А якщо яловичину вирощували на зерновому кормі, то в м’ясі може міститися багато холестерину і жиру.

Оленина

Само по собі м’ясо оленя не жирне і дуже корисне. У ньому міститься велика кількість мінералів і вітамінів. Їсти оленину можна в приготованому або сирому вигляді, не побоюючись при цьому різних паразитів. Засвоюється оленина організмом значно швидше, ніж та ж баранина, свинина, яловичина і курятина. При регулярному поїданні оленини знижується ризик розвитку цукрового діабету, гіпертонії й хвороб серця.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close