Здорове харчуванняСтатті

10 хитрощів, які допоможуть харчуватися правильно

При правильному харчуванні не обов’язково в корені міняти весь раціон. Переходити на здорову їжу можна поетапно, поступово вводячи корисні інгредієнти в блюда і прибираючи з них шкідливі. У цьому списку зібрані 10 корисних кулінарних хитрощів, які допоможуть харчуватися правильно без шкоди для смаку й аромату улюблених страв.

Знайдіть заміну солі

Кухонна сіль, яку багато господинь використовують для приготування страв, дуже шкідлива для організму. Вона виводить з нього кальцій і затримує воду, що призводить до появи набряклості й підвищення кров’яного тиску. На щастя, для прихильників здорового харчування у цього інгредієнта є величезна кількість більш корисних аналогів. Для приготування здорових страв можна використовувати морську сіль, соєвий соус або мелену морську капусту.

А якщо хочеться експериментів, можна приправляти свої страви, наприклад, сіллю-мерло або гімалайською рожевою сіллю. Ці дві альтернативи кухонній солі вважаються одними з найбільш корисних і до того ж здатні відмінно відтіняти смак готових страв.

Робіть пюре з запеченої картоплі

Ті, хто зрозумів принципи здорового харчування, давним-давно знає, що запечена картопля набагато корисніша вареної. У запеченій картоплі зберігаються калій і вітамін С. Щоб отримати максимум користі з цього продукту, при бажанні зробити картопляне пюре попередньо запікайте овоч, а не відварюйте. Перед відправкою в духовку картоплю чистити не потрібно: просто загорніть її у фольгу і помістіть в духовку. Коли вона приготується, розріжте її навпіл і ложкою вийміть м’якуш. Ви будете приємно здивовані, але крім користі, таке пюре володіє і куди більш ніжним і м’яким смаком.

Готуйте макарони по-новому

Виявляється, і макарони можна зробити набагато корисніше і при цьому абсолютно не зіпсувати їх смакові якості. Якщо вам дуже подобаються макарони з соусом з м’ясного фаршу, то зробити блюдо набагато корисніше допоможе одна проста маніпуляція. Замініть частину м’ясного фаршу подрібненими грибами або пюре з сочевиці. Ситність готового блюда при такій заміні не змінитися, а смакові якості страви тільки покращаться.

Ще один простий секрет поліпшення макаронів – замінити кетчуп протертим морквяним пюре. Для поліпшення смакових якостей пюре з моркви можна також додати в нього спеції. Така проста хитрість допоможе збагатити блюдо вітаміном А і зробити його більш оригінальним.

Додавайте горіхи в салати

Сам по собі салат зі свіжих овочів дуже корисний для організму. У ньому зібрано максимальну кількість вітамінів і мікроелементів. Однак і це блюдо можна поліпшити. Наприклад, якщо ви любите салати з сухариками, додавайте замість них горіхи або перепелині яйця. З ними блюдо виходить виграшніше в плані подачі й корисніше за складом.

Експериментувати можна і з заправками для салатів. Відмовтеся від звичних соусів і в першу чергу від майонезу. Замініть його йогуртом з додаванням лимонного соку і спецій. А звичну оливкову олію змішайте з прованськими травами й сушеним базиліком. Такий салат буде корисним, легким і ароматним.

Використовуйте авокадо

До сих пір не включили в свій раціон авокадо? Даремно! Авокадо дуже корисний для організму й органічно вписується в практично будь-які страви. Наприклад, якщо ви готуєте картопляне пюре, замініть половину вершкового масла на пюре авокадо. Таким чином ви підвищите вміст корисних речовин і в кілька разів знизите кількість тваринного жиру, калорій і холестерину в готовій страві.

Любите бутерброди з сиром і супи? Сміливо вводите його в рецептуру супу або замінюйте сир на авокадо. Бутерброди з його додаванням стануть менш калорійними, а ось суп придбає яскраво виражений вершковий смак і більш м’яку текстуру.

Замініть солодкі шипучі напої

При здоровому харчуванні солодкі газовані напої повинні залишитися в минулому. Вони містять у своєму складі багато цукру, тому сприяють набору зайвої ваги й збільшують бажання пити. Якщо вам дуже подобаються такі напої й відмовитися від них повністю немає ніякого бажання, навчіться самостійно готувати здорові аналоги. Додавайте в мінеральну воду фруктові або овочеві соки, цільні фрукти, ягоди, цитрусові та овочі. Постійно експериментуйте і пробуйте нові поєднання фруктів з овочами, пікантними травами й навіть спеціями.

Готуйте овочі для салатів на пару

Не секрет, що приготування овочів на пару дозволяє зберегти набагато більше корисних речовин в порівнянні зі звичайним варінням. При варінні овочів значна частина їх корисного потяга просто йде в воду. Щоб цього не відбувалося, перед приготуванням салатів готуйте овочі на пару. Смак від такої маніпуляції точно не зміниться, а в плані користі ви точно не програєте.

Замініть пломбір банановим морозивом

Тим, хто не може жити без такого смачного, але дуже калорійного десерту, можна спробувати приготувати його аналог. Бананове морозиво нітрохи не гірше за своїми смаковими якостями, при цьому в плані готування набагато простіше. Все, що потрібно для його приготування, – нарізати невеликими кружечками банани й помістити їх на ніч в морозилку. На ранок заморожені банани потрібно подрібнити в блендері й потім додати до них трохи кефіру або нежирного молока. А якщо хочете максимально збагатити приготований десерт корисними вітамінами й мікроелементами, присипте його улюбленими горіхами. Морозиво буде корисним і дуже апетитним.

Додавайте гірчицю до броколі

Броколі містить в собі багато з’єднань, які надають зміцнюючу дію на організм людини. В її складі є корисний мікроелемент сульфорафан, який має потужну протиракову дію. Щоб організм швидко і повністю засвоював цей компонент, в броколі потрібно додавати гірчицю. Крім того, легше засвоювати сульфорафан допомагають поєднання броколі з редькою, васабі й руколою.

Внесіть корективи в рецептуру піци

Здавалося б, піца не може мати нічого спільного зі здоровим харчуванням. Однак і цей продукт можна зробити корисним і при цьому не менш смачним. Для приготування основи використовуйте не тісто, а овочі. Будь-який вподобаний овоч подрібніть в блендері й змішайте з яйцем, покладіть на сковороду і випікайте в духовці протягом 15 хвилин. На основу для піци викладіть овочі та сир, посипте все спеціями й травами. Поставте піцу в духовку і випікайте до стану готовності. В результаті ви отримаєте улюблене блюдо з меншим вмістом калорій і багатим вітамінним складом.

Смачного!

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті
1 thought on “10 хитрощів, які допоможуть харчуватися правильно”
  1. Дійсно можна внести коррективи в приготуванні їжі и харчуватися правильно. адже це не складно. а користі більше. автору спасибі за поради!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close