Вегетаріанський борщ з квасолею

Секрети смачного борщу:
- Квасолю беріть білу, нехай колір дає буряк, темна квасоля теж, звичайно підійде, але з білою колір борщу виходить красивіше.
- Засмажку кладіть тільки після того, як капуста трохи провариться, так вона не забере колір буряка.
- Не пропустіть крок з лимонним соком — це збереже насичений колір борщу.
- Овочі краще нарізати соломкою, ніж на тертці, так вони зберігають форму і смак.
- Ідеально брати свіжий помідор, але якщо його немає, то можна використовувати томатну пасту, але смак буде вже інший.
- Болгарський перець можна використовувати й заморожений, не обов’язково свіжий. А от інші овочі — тільки свіжі.
- І на закінчення, заправляйте борщ сметаною і свіжою зеленню.
Інгредієнти:
- Квасоля 1 стакан
- Капуста 300 грамів
- Морква 1 штука
- Буряк 1 штука
- Перець болгарський 0,5 штуки
- Помідор 1 штука
- Цибуля ріпчаста 1 штука
- Картопля 3 штуки
- Часник 2 зубчики
- Лимонний сік 1 столова ложка
- Цукор 0,5 чайної ложки
- Вода 4,5 літри
- Соняшникова олія 2 столові ложки
Приготування:
- Квасолю потрібно заздалегідь замочити, мінімум на 4 години, а краще на ніч.
- Налити в каструлю воду і поставити варити квасолю. В середньому квасоля вариться 1,5-2 години.
- Поки квасоля вариться, приготуємо засмажку. Для цього нарізати овочі.
- Нарізаємо моркву соломкою. Потім буряк теж нарізати соломкою.
- Цибулю і часник дрібно нарізати й всі овочі відправити на сковорідку й обсмажити до м’якості, хвилин 10.
- Тут важливий момент: перед приготуванням буряк необхідно скропити лимонним соком, щоб він зберіг свій колір, а кислоту прибрати, посипавши цукром.
- Помідор натерти на тертці, без шкірки!
- Коли овочі стануть м’якими, додати болгарський перець порізаний кубиками, спеції за смаком і помідор.
- Все разом тушкувати 5-7 хвилин. Все, засмажка готова.
- Нарізати капусту.
- Перевірити чи готова квасоля, вона повинна бути м’яка. Якщо готова, відправити капусту до квасолі, варити 5-7 хвилин.
- Картоплю нарізати кубиком і відправити в каструлю разом з засмажкою.
- Готовність борщу дивитися по готовності картоплі: вона повинна бути м’яка і добре проколюватися виделкою або ножем.
- Солити в самому кінці. Спеції ми додавали в засмажку, але якщо не вистачає гостроти — поперчіть.
- Після того як посолили, дати поваритися 1-2 хвилини й вимкнути.
- Борщу необхідно настоятися, щоб смак був більш насиченим. Дати постояти 1-2 години.
- Подавати борщ гарячим зі сметаною і зеленню. Відмінно підійде чорний хліб.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Пісний борщ з житніми галушками