Харчо з яловичиною

Харчо з яловичиною – це національний грузинський суп – густий, апетитний і досить гострий.
Інгредієнти:
- Яловичина 500 грамів
- Вода 2.5 літри
- Рис 100 грамів
- Цибуля ріпчаста 2 штуки
- Часник 5 зубчиків
- Помідор 1 штука
- Томатна паста 2 столові ложки
- Аджика 1 чайна ложка
- Соняшникова олія 2 столові ложки
- Харчова сіль за смаком
- Перець червоний мелений за смаком
Приготування:
- Для його приготування спочатку зваримо м’ясний бульйон. Для цього шматок яловичини промиваємо під холодною водою, перекладаємо його в каструлю і заливаємо двома літрами свіжої води.
- Додаємо дві чайні ложки солі, за смаком можна покласти в воду два – три лаврових листки, чорний і запашний перець горошок. Також можна додати гілочки петрушки, кропу і кінзи. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, періодично знімаючи з бульйону накип. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і варимо м’ясо до готовності, приблизно годину.
- Поки м’ясо вариться, приготуємо заправку для харчо. Дві цибулини чистимо від лушпиння і крупно нарізаємо півкільцями або чверть – кільцями. Очищені від лушпиння п’ять зубчиків часнику нарізаємо шматочками. Помідор ріжемо на кубики середнього розміру.
- У гарячу соняшникову олію викладаємо нарізану цибулю й обсмажуємо її, поки цибуля не стане м’якою. Додаємо в сковорідку до цибулі зубчики часнику і смажимо разом, помішуючи, ще пару хвилин. Кладемо в сковорідку кубики помідорів, перемішуємо і смажимо ще близько хвилини, постійно перемішуючи.
- Додаємо до обсмажених овочів томатну пасту і гостру аджику. Аджику можна замінити соусом ткемалі. За смаком додаємо червоний мелений перець. Знову все перемішуємо, доводимо до кипіння і прибираємо з вогню. Заправка готова.
- Рис промиваємо кілька разів в холодній воді до тих пір, поки вода не стане прозорою. Коли м’ясо звариться, дістаємо його з бульйону, лавровий лист і перець викидаємо. Сам бульйон проціджуємо через дрібне сито і заливаємо гарячим бульйоном рис. Знову доводимо до кипіння на сильному вогні й варимо рис до м’якості. Охолоджене м’ясо нарізаємо на досить великі шматочки. Перекладаємо шматки м’яса в бульйон з рисом.
- Потім перекладаємо в бульйон заправку для харчо. Доливаємо в каструлю води майже до верху, за потреби солимо і доводимо суп до кипіння. Як тільки суп закипить, прибираємо його з вогню.
- Харчо найкраще подавати гарячим, зі свіжим часником і великою кількістю свіжої зелені.
Смачного!