Грибний суп з галушками

Грибний суп з галушками готують у багатьох країнах світу. Однак це блюдо в першу чергу традиційне для східноєвропейської й північнокавказької кухонь, де галушки міцно вкоренилися вже не одну сотню років тому. Особливо люблять супи з галушками в Україні.
Так що ж собою являють ці найзнаменитіші галушки? По суті всього лише невеликі шматочки тіста, відварені в підсоленій воді. Різні народи підходять до приготування галушок індивідуально, тобто єдиного рецепта цієї страви не існує. Зовні вони дуже нагадують галушки, але склад продуктів, з якого готується тісто, трохи інший, а саме: борошно, молоко, яйця і вершкове масло.
Також можуть додаватися всілякі спеції, трави, подрібнені овочі й зелень. Завдяки цьому вони виходять соковитими, ароматними й ніжними. Галушки використовуються не тільки, як інгредієнт супу, а й подаються в якості окремого самостійного блюда.
Грибний суп з додаванням галушок відноситься до категорії корисних перших страв. Гриби, що входять до його складу, містять в собі 18 життєво важливих амінокислот, а також великий вітамінний ряд і інші необхідні організму людини елементи. Вони позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи, виводять шкідливий холестерин, покращують кровотворну функцію, підтримують імунітет і є відмінним засобом у профілактиці ракових захворювань.
Інгредієнти:
- Вода 2 літри
- Гриби свіжі 200 грамів
- Картопля 4 штуки
- Морква 1 штука
- Ріпчаста цибуля 2 головки
- Сало свиняче 50-70 грамів
- Борошно пшеничне 100 грамів
- Яйце куряче 1 штука
- Масло вершкове 2 столові ложки
- Молоко 100 мілілітрів
- Сіль за смаком
- Перець горошком – за смаком
- Зелень 100 грамів
Приготування:
Хотілося б відзначити, що кращими грибами, найбільш підходящими для супів, є білі, опеньки й печериці. Підберезники й підосичники, розварюючись, набувають безсторонній вид, а то і зовсім розшаровуються на волокна. Багато людей хвалять супи зі сироїжок і груздів, які при термічній обробці практично не втрачають своєї структури.
- Готуємо галушки. Почати кулінарний процес варто з приготування галушок. У глибоку миску просіяти борошно пшеничне. Молоко розігріти, але не кип’ятити. Вилити його в борошно. Ретельно перемішати. Додати яйце і розтоплене вершкове масло. Посолити.
- Вимісити круте пружне тісто. Розкачати з нього пласт товщиною 1-1,5 сантиметра. Порізати на квадратики такого ж розміру. Прибрати в холодильник на 30 хвилин.
- Каструлю з водою поставити на газ і довести до кипіння. Картоплю почистити, нашаткувати великими кубиками й кинути в киплячу воду. Гриби як слід промити, крупно нарізати.
- Сковороду сильно розігріти й викласти в розжарену олію гриби. Посмажити з усіх боків 5-7 хвилин і відправити в каструлю з картоплею.
- У цей час цибулю і моркву почистити й нарізати. Зробити з овочів зажарку. Спочатку в олії піджарити до золотистого кольору ріпчасту цибулю, нарізану кільцями, а потім додати моркву, натерту на крупній тертці. Смажити не більше 5 хвилин.
- Коли картопля дійде до готовності, опустити в суп галушки з тіста і посмажені овочі. Посолити за смаком, додати перець горошком. Варити на повільному вогні ще 10 хвилин. За кілька хвилин до закінчення варіння, покласти в суп лавровий лист і дрібно посічену зелень. Накрити кришкою і дати настоятися 10-15 хвилин.
Як апетитно виглядають в глибокій суповій тарілці білі пухкі галушки в оточенні грибів, підсмажених до золотистої скоринки, і свіжої соковитої зелені! Від такого супу відмовитися просто неможливо.
Смачного!