Желе з цитрусових на зиму

Взимку і ранньою весною, до дозрівання сезонних ягід і фруктів, актуальні заготівлі з цитрусових. Такі ласощі відмінно підійдуть до чаю як порятунок від авітамінозу і пов’язаної з ним депресії. І не обов’язково заготовлювати велику кількість. Цілком достатньо кілька баночок, щоб насолодитися чудовим смаком.
Пропонуємо вашій увазі відмінний рецепт цитрусово-імбирного желе, один навіть зовнішній вигляд якого здатний підняти настрій. Але варто спробувати, щоб відчути в повній мірі чудовий смак солодкого й ароматного желе в поєднанні з незвичайною гостротою імбиру і цілими кружечками апельсина в банці. Завдяки використанню загущувача, желе готується без тривалого варіння, зберігаючи максимальну кількість корисних речовин.
Інгредієнти на 2 банки місткістю 400 мл:
- Лимони 2 штуки
- Апельсини 2-3 штуки
- Лайм (тільки цедра) 1 штука
- Свіжий корінь імбиру шматочок розміром з дуже великий волоський горіх
- Куркума (для кольору) 1/3 чайної ложки
- Цукор 350-400 грамів (близько 2 склянок)
- Желфікс 2:1 – 1 упаковка
- Вода 2 склянки
Приготування:
- Корінь імбиру вимийте, очистіть або зіскребіть тонкий шар шкірки (це зручно зробити, наприклад, чайною ложечкою). Очищений корінець натріть на крупній тертці.
- Ретельно, з щіткою вимийте цитрусові плоди, щоб змити можливий захисний шар, що наноситься, як правило, для поліпшення зберігання. Насухо витріть.
- З 1 апельсина, 1 лимона і лайма зітріть тонкий шар цедри (тільки кольорову частину, не зачіпаючи білий підшкірний шар) на тертці або за допомогою спеціального пристосування.
- Один апельсин зі шкіркою наріжте тонкими кружечками для прикраси. З інших лимонів і апельсинів вичавіть сік, намагаючись не допустити потрапляння в нього кісточок.
- Закип’ятіть в каструлі 2 склянки води, додайте цедру цитрусових, імбир і варіть на слабкому вогні 20 хвилин. Потім злийте відвар через ситечко і виміряйте його обсяг — вам необхідно отримати 750 мл рідини разом з вичавленим соками.
- Порошок желфікс і куркуму помістіть в каструлю, залийте половиною рідкої суміші, ретельно перемішайте до повного розчинення. Потім додайте рідину, поставте каструлю на вогонь і доведіть вміст до кипіння.
- Коли рідина в каструлі закипить, додайте цукор і помішуйте, поки він не розчиниться. З цього моменту варіть всього лише 1 хвилину, зніміть каструлю з вогню і, якщо піднялася пінка, мішайте до тих пір, поки вона не зникне.
- Розлийте готове желе в сухі стерильні банки й розкладіть кружечки апельсина (або половинки гуртків) так, щоб вони торкалися стінок банок. Щільно закупорте або закрутіть гвинтовими кришками й переверніть догори дном на 5 хвилин, а потім поверніть в нормальне положення.
Зберігайте цитрусово-імбирне желе в сухому, прохолодному і темному місці. Перед вживанням його слід поставити в холодильник, щоб желе стало густішим і застиглим.
Кількість цукру можете регулювати на свій смак. Особливо смачне таке желе на хрусткому тості зі скибочками свіжого домашнього сиру.
Смачного!