Мариновані огірки з кабачками

Таке нагадування про літо обов’язково має бути серед заготівель, адже у вас під рукою завжди буде асорті з маринованих овочів. Огірки, кабачки, цвітна капуста, солодкий перець, морква і цибуля виходять приємного кисло-солодкого смаку, досить хрусткими й дуже апетитними. Такі овочі ідеально прикрасять святковий стіл або урізноманітнюють повсякденний.
Інгредієнти:
- Огірки 500 грамів
- Кабачок 200 грамів
- Капуста цвітна 150 грамів
- Перець солодкий 150 грамів
- Морква 100 грамів
- Цибуля ріпчаста 100 грамів
- Часник 3 зубчики
- Петрушка свіжа 6 гілочок
- Кріп свіжий 6 гілочок
- Перець чорний горошком 9 штук
- Перець запашний горошок 5 штук
- Гвоздика (бутони) 3 штуки
- Гірчиця (насіння) 1 столова ложка
- Оцет столовий 9% 60 мілілітрів
- Сіль 1 столова ложка
- Цукор 2,5 столові ложки
- Вода 1,3-1,5 літри
Приготування:
- Підготувати всі продукти за списком. Кількість інгредієнтів вказана з розрахунку на 3 банки об’ємом по 700 мл.
- Моркву очистити, всі овочі й зелень вимити й обсушити. У кабачка й огірків зрізати хвостики.
- Банки й кришки ретельно вимити з харчовою содою, потім промити теплою водою.
- Каструлю наповнити водою, поставити на максимальний вогонь і довести до кипіння. У киплячу воду опустити кришки, на каструлю встановити решітку або спеціальне пристосування для стерилізації. Зверху помістити банки шийкою вниз. Стерилізувати паром приблизно 15 хвилин, до появи всередині банок великих крапель води.
- Потім акуратно переставити банки дном вгору на чистий рушник, а також взяти кришки й помістити на рушник.
- Кабачок і моркву нарізати середньої товщини кружечками (можна за допомогою фігурного ножа, вийде красиво).
- Солодкий перець очистити від насіння і внутрішніх перегородок. Нарізати перець великими шматочками.
- Ріпчасту цибулю очистити й розрізати на 4 частини.
- Цвітну капусту розібрати на суцвіття.
- Огірки крупно розрізати впоперек (на 3-4 частини).
- На дно стерильних банок викласти по 2 гілочки петрушки, по 1 гілочці кропу, по зубчику часнику. Додати в кожну банку по щіпці насіння гірчиці, по 3 горошини чорного перцю, по горошині запашного перцю і по 1 бутону гвоздики. Наповнити баночки овочами (рівномірно розподіливши їх). Зверху викласти по гілочці кропу.
- Закип’ятити 1,5 л води будь-яким зручним способом. Залити окріп в банки, щоб вода повністю покривала овочі. Прикрити банки стерильними кришками й залишити на 20 хвилин.
- Через деякий час воду злити в каструлю, довести до кипіння. Знову залити вміст банок окропом. Прикрити кришками й залишити на 20 хвилин.
- Хвилин через 15 можна готувати маринад. У каструлі довести до кипіння 1,3-1,5 л чистої води, додати сіль і цукор, насіння гірчиці, що залишилися. Можна додати ще 2 горошини запашного перцю. Проварити маринад 2 хвилини.
- Воду з банок з овочами злити в раковину.
- Гарячим маринадом наповнити банки наполовину. Влити в кожну банку по 20 мл оцту, а після долити маринад, щоб він повністю покрив овочі.
- Відразу закатати банки, перевірити герметичність.
- Баночки помістити дном вгору, укутати теплою тканиною, залишити до повного охолодження.
- Через деякий час заготівлю відправити в прохолодне місце на зберігання.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Огірки з червоною смородиною і цибулею