Інші заготівліКонсервація

Кетчуп з яблуками на зиму

У сезон яблук і помідорів приготуйте томатний кетчуп на зиму. Такий смачний домашній соус ідеально підійде до будь-якого м’яса, спагеті або піци.

Інгредієнти:

  • Помідори 3 кг
  • Яблука 0,5 кг
  • Цукор 100 грамів
  • Сіль 2 столові ложки
  • Часник 2 головки (10 зубчиків)
  • Петрушка свіжа 10 гілочок
  • Базилік свіжий 2 гілочки
  • Перець гострий 2 колечка
  • Оцтова есенція 1 столова ложка
  • Перець запашний горошок 10 штук
  • Гвоздика сушена (бутони) 3 штуки
  • Коріандр сушений 0,5 чайної ложки

Приготування:

  1. Із зазначеної кількості у мене вийшло майже 3 літри кетчупу. Для консервації я використовувала банки об’ємом 500 мл і 250 мл з євро кришками.
  2. Помідори для кетчупу найкраще вибирати щільні, міцні й стиглі.
  3. Помідори ретельно вимийте.
  4. Розріжте помідори навпіл і пропустіть через м’ясорубку.
  5. Перелийте томатну масу в казан або каструлю з товстим дном, поставте на максимальне нагрівання і доведіть до кипіння.
  6. Зменште вогонь до мінімуму і, періодично помішуючи, варіть приблизно 1-1,5 години. За цей час зайва рідина випарується і томатний сік стане значно густіше.
  7. Яблука вимийте, розріжте на четвертинки й видаліть насіннєві коробочки.
  8. Пропустіть очищені яблука через м’ясорубку.
  9. Додайте подрібнені яблука в казан до томатної маси й варіть приблизно 1 годину, періодично помішуючи.
  10. Простерилізуйте банки й кришки. Я стерилізувала в каструлі на плиті. Для цього банки й кришки ретельно вимийте. Банки поставте у велику каструлю. Влийте в каструлю приблизно 0,5 літра води, поставте на середнє нагрівання і кип’ятіть приблизно 15 хвилин. Потім акуратно витягніть простерилізовані банки з киплячої води й поставте обсихати на чистий рушник дном вгору.
  11. Акуратно покладіть кришки в каструлю і кип’ятіть приблизно 10 хвилин. Потім вийміть простерилізовані кришки й викладіть на чистий рушник.
  12. Зніміть проварену томатно-яблучну масу з нагрівання і протріть через дрібне металеве сито, щоб отримати ніжне, однорідне пюре без насіння і шкурок.
  13. Насіння і шкурки, що залишилися після протирання, викиньте.
  14. Петрушку і базилік промити, обсушити й дрібно порубати ножем.
  15. Часник очистьте і пропустіть через прес.
  16. Каструлю з протертим томатно-яблучним пюре знову поставте на максимальне нагрівання.
  17. Додайте цукор, сіль, гострий перець, коріандр, гвоздику і запашний перець. Перемішайте.
  18. Додайте подрібнені петрушку, базилік і часник. Перемішайте. Доведіть до кипіння і, помішуючи, проваріть ще приблизно 5 хвилин.
  19. Потім зніміть з вогню, влийте оцтову есенцію і перемішайте.
  20. Розлийте гарячий кетчуп в підготовлені банки до самого верху.
  21. Щільно закрутіть банки кришками.
  22. Переверніть закручені банки догори дном, перевірте чи не підтікають кришки. Накрийте банки теплою ковдрою і залиште для охолодження приблизно на добу.
  23. Банки з кетчупом зберігайте в прохолодному місці: холодильнику, коморі або підвалі.

Смачного!

Тримайте ще цікавий рецепт: Маринований часник з винним оцтом і травами

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close