Кетчуп з яблуками на зиму

У сезон яблук і помідорів приготуйте томатний кетчуп на зиму. Такий смачний домашній соус ідеально підійде до будь-якого м’яса, спагеті або піци.
Інгредієнти:
- Помідори 3 кг
- Яблука 0,5 кг
- Цукор 100 грамів
- Сіль 2 столові ложки
- Часник 2 головки (10 зубчиків)
- Петрушка свіжа 10 гілочок
- Базилік свіжий 2 гілочки
- Перець гострий 2 колечка
- Оцтова есенція 1 столова ложка
- Перець запашний горошок 10 штук
- Гвоздика сушена (бутони) 3 штуки
- Коріандр сушений 0,5 чайної ложки
Приготування:
- Із зазначеної кількості у мене вийшло майже 3 літри кетчупу. Для консервації я використовувала банки об’ємом 500 мл і 250 мл з євро кришками.
- Помідори для кетчупу найкраще вибирати щільні, міцні й стиглі.
- Помідори ретельно вимийте.
- Розріжте помідори навпіл і пропустіть через м’ясорубку.
- Перелийте томатну масу в казан або каструлю з товстим дном, поставте на максимальне нагрівання і доведіть до кипіння.
- Зменште вогонь до мінімуму і, періодично помішуючи, варіть приблизно 1-1,5 години. За цей час зайва рідина випарується і томатний сік стане значно густіше.
- Яблука вимийте, розріжте на четвертинки й видаліть насіннєві коробочки.
- Пропустіть очищені яблука через м’ясорубку.
- Додайте подрібнені яблука в казан до томатної маси й варіть приблизно 1 годину, періодично помішуючи.
- Простерилізуйте банки й кришки. Я стерилізувала в каструлі на плиті. Для цього банки й кришки ретельно вимийте. Банки поставте у велику каструлю. Влийте в каструлю приблизно 0,5 літра води, поставте на середнє нагрівання і кип’ятіть приблизно 15 хвилин. Потім акуратно витягніть простерилізовані банки з киплячої води й поставте обсихати на чистий рушник дном вгору.
- Акуратно покладіть кришки в каструлю і кип’ятіть приблизно 10 хвилин. Потім вийміть простерилізовані кришки й викладіть на чистий рушник.
- Зніміть проварену томатно-яблучну масу з нагрівання і протріть через дрібне металеве сито, щоб отримати ніжне, однорідне пюре без насіння і шкурок.
- Насіння і шкурки, що залишилися після протирання, викиньте.
- Петрушку і базилік промити, обсушити й дрібно порубати ножем.
- Часник очистьте і пропустіть через прес.
- Каструлю з протертим томатно-яблучним пюре знову поставте на максимальне нагрівання.
- Додайте цукор, сіль, гострий перець, коріандр, гвоздику і запашний перець. Перемішайте.
- Додайте подрібнені петрушку, базилік і часник. Перемішайте. Доведіть до кипіння і, помішуючи, проваріть ще приблизно 5 хвилин.
- Потім зніміть з вогню, влийте оцтову есенцію і перемішайте.
- Розлийте гарячий кетчуп в підготовлені банки до самого верху.
- Щільно закрутіть банки кришками.
- Переверніть закручені банки догори дном, перевірте чи не підтікають кришки. Накрийте банки теплою ковдрою і залиште для охолодження приблизно на добу.
- Банки з кетчупом зберігайте в прохолодному місці: холодильнику, коморі або підвалі.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Маринований часник з винним оцтом і травами