Джем з ожини

Ожина це красива смачна ягода з корисними цілющими властивостями, що перевершують навіть ягоди малини. Тому, якщо ви зібрали ці безцінні ягоди в саду або купили на ринку, не зволікайте – підготуйте з них джем з ожини на зиму.
Представляємо відмінний рецепт джему з ожини досить швидкого приготування, який порадує взимку вас і ваших гостей красивим насиченим кольором і чудовим смаком.
Солодка заготівля з ожини використовується як начинка для пирогів і пиріжків або солодке доповнення до млинців, сиру, морозива.
Інгредієнти:
- Ягоди ожини 500 грамів
- Цукор 400 грамів (2 склянки)
Приготування:
- Ожину, відібрану для джему, краще не мити, щоб вона не набрала зайву вологу. В крайньому випадку, складіть ягоди в друшляк, швидко промийте холодною проточною водою й обсушити на паперовому рушнику.
- Складіть підготовлені ягоди в каструлю, засипте цукром і подрібніть за допомогою блендера до стану пюре з вкрапленнями кісточок. Іноді господині протирають ягідне пюре через сито, щоб видалити кісточки. Цього робити не слід, через те, що кісточки ожини містять багато корисних вітамінів.
- Отримане солодке пюре з кісточками залиште на півгодини при кімнатній температурі, щоб встиг розійтися весь цукор в ожиновому соку, що виділився. Вийде досить рідка ягідна маса.
- Перелийте ягідну масу в каструлю з товстим дном (якщо відразу не готували в такій), поставте на вогонь, доведіть до кипіння і впарюйте протягом 30 хвилин. Не забувайте помішувати й знімати утворену піну.
- Тим часом підготуйте банки для розфасовки джему – вимийте їх і стерилізують будь-яким відомим вам способом. Деякі господині відмовляються від стерилізації тари. Але майте на увазі, що джем в нестерильних банках може зберігатися близько 3 місяців, а в стерильних – протягом року в умовах кімнатної температури.
- Готовий джем з ожини розкладіть в чисті сухі стерильні (або не стерильні) банки й щільно закупорте або закрутіть гвинтовими кришками. Після охолодження банки з джемом приберіть на зберігання в комору.
На замітку
Як варіант, допустимо зберігання джему в замороженому вигляді. Для цього розкладіть джем у формочки для заморозки льоду і відправте в морозилку на добу. Потім вийміть солодкі кубики джему, перекладіть в пластиковий контейнер або пакет і зберігайте в морозильній камері до використання. Джем в замороженому стані може зберігатися без втрати смакових якостей близько 2 років.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Варення з полуниці й малини