Домашня тушонка з кролика

Рецепт тушонки з кролика традиційно знадобиться в першу чергу кролівникам при масовому осінньому забої тварин, щоб запасти їх м’ясо про запас. Але якщо ви раптом обзавелися тушкою кролика, не полінуйтеся приготувати з неї смачну тушонку.
З такою тушонки ви згодом зможете приготувати багато різних смачних страв. Технологія тушкування кролячого м’яса за допомогою стерилізації в каструлі з водою є перевіреним способом консервування м’ясної продукції. Банки з тушонкою, заготовлені цим способом, можуть зберігатися близько 1 року в прохолодному середовищі.
Інгредієнти:
- М’ясо кролика
- Кролячий жир, свиняче сало
У кожну банку місткістю 500 мілілітрів:
- Перець духмяний горошком 5-7 штук
- Перець чорний горошком 7-10 штук
- Гвоздика 2-3 бутончики
- Лавровий лист 1-3 штуки
- Сіль 1 чайна ложка з гіркою
Приготування:
- Найкраще для тушонки взяти банки місткістю 500 мілілітрів, але за бажанням підійдуть і літрові. Банки й металеві кришки стерилізують.
- Зріжте ножем м’якуш м’яса з кісток і наріжте її шматочками. Бажано, щоб товщина шматочків була не більше 2 см. Можете також нарубати м’ясо з невеликими кісточками.
- На дно кожної банки покладіть спеції, передбачені за рецептурою (крім солі).
- У добре вгодованих кроликів на тушці є шар жиру. Відокремте його і половину, порізавши на шматочки, рівномірно розкладіть на дно кожної банки. У разі, якщо жиру немає, замініть (доповніть) його свинячим салом, теж порізаним на шматочки близько 1 см. Висота шару жиру в банці повинна складати 1-2 см.
- На шар жиру щільно укладіть підготовлене м’ясо кролика по плечики, додайте сіль, а потім знову покладіть шар жиру (сала) товщиною близько 2 см.
- Встановіть банки з м’ясом, прикривши кришками, в каструлю для стерилізації, на дні якої простелити рушник або щільну тканину. Заповніть каструлю водою по плечики банок, доведіть до кипіння і стерилізуйте 5 годин при слабкому кипінні води. У міру випаровування, доливайте в каструлю гарячу воду, підтримуючи необхідний рівень.
- Готову тушонку вийміть з каструлі, закатайте банки кришками й переверніть догори дном до охолодження. Після охолодження приберіть тушонку в прохолодне місце для зберігання.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Паштет з м’яса кролика