Аджика з помідорами, болгарським перцем і баклажанами

Як зберегти на зиму щедрий урожай? Приготуйте незвичайну аджику з помідорів, солодкого перцю, баклажанів і яблук. Взимку відкрийте баночку ароматної аджики до м’ясних страв або просто намажте її на шматочок чорного хліба. Пікантна аджика — відмінний спосіб зробити зимову трапезу набагато яскравіше!
Інгредієнти:
- Помідори 1,5 кілограма
- Баклажани 2-3 штуки (1 кілограм)
- Перець болгарський 2-3 штуки (0,5 кілограма)
- Яблука (кислих сортів) 1,2 кілограма
- Цибуля ріпчаста 3 штуки (0,5 кілограма)
- Перець гострий 1 штука (80 грамів)
- Часник 12 зубчиків (80 грамів)
- Олія рослинна 250 мілілітрів
- Цукор 4 столові ложки (80 грамів)
- Сіль 2 столові ложки (40 грамів)
- Оцет 9% 100 мілілітрів
Приготування:
- Вимийте і висушіть овочі.
- Кількість інгредієнтів розрахована на 3,5-4 л готової аджики, в залежності від соковитості овочів і часу варіння аджики.
- Я використовувала для консервації аджики банки з кришками, що закручуються. За бажанням, можна використовувати й звичайні банки й прості кришки.
- Підготуйте овочі до обробки. Часник очистьте і розділіть на зубчики.
- У гострого перцю зріжте плодоніжки.
- Цибулю очистьте і наріжте великими часточками.
- У солодкого перцю видаліть насіння і плодоніжки. М’якуш перцю наріжте смужками.
- У яблук виріжте насіннєву коробочку.
- Баклажани наріжте смужками.
- У помідорів видаліть плодоніжки. Помідор крупно наріжте.
- Подрібніть яблука, солодкий перець, помідори, ріпчасту цибулю і баклажани на м’ясорубці з дрібною решіткою.
- В окрему миску перекрутити на м’ясорубці гострий червоний перець і часник. Їх ми додамо в аджику пізніше.
- Перекручені овочі перелийте в каструлю і поставте її на середній вогонь. Моя каструля — об’ємом 5 л, подрібнених овочів вийшло 4 л.
- Додайте в каструлю сіль, цукор і рослинну олію, перемішайте. Доведіть овочеве пюре до кипіння, зменште вогонь до мінімуму і, помішуючи, варіть приблизно 1 годину, до легкого загустіння.
- Поки вариться аджика, простерилізуйте банки. Я вибрала спосіб стерилізації банок на плиті.
- Ретельно вимийте банки й кришки. Велику каструлю наповніть водою приблизно до половини й поставте на сильний вогонь. Доведіть воду до кипіння, вона повинна сильно завирувати. Потім зменште нагрів до середнього і накрийте каструлю ґратами (підійде решітка з духовки). Поставте чисті банки шийкою вниз на решітку над каструлею з киплячою водою — гаряча пара від киплячої води буде підійматися і банки простерилізуються. Стерилізуйте банки приблизно 10-12 хвилин.
- Потім помістіть кришки в киплячу воду приблизно на 2-3 хвилини, щоб кришки теж простерилізувались.
- Акуратно переставте гарячі простерилізовані банки й кришки на чистий рушник.
- За 5 хвилин до кінця варіння додайте в каструлю гострий червоний перець і часник, подрібнені на м’ясорубці.
- За 1 хвилину до кінця варіння влийте в каструлю оцет, перемішайте.
- За час варіння аджика трохи уварилася і загусла.
- Розлийте гарячу аджику по стерилізованих банках, заповнюючи їх до самого верху. Щільно закрутіть кришками.
- З вказаної кількості продуктів у мене вийшло 3,5 л аджики – 4 банки по 0,5 л і 2 банки по 0,72 л. Переверніть банки кришками вниз, щоб переконатися в тому, що вони щільно закриті. Якщо нічого не випливає — банки загорнені правильно.
- Укутайте гарячі банки рушниками або ковдрою і залиште на ніч для повного охолодження.
- Незвичайна аджика з помідорами, болгарським перцем і баклажанами готова. На зиму ми зберегли всі аромати, корисність і смак овочів.
- Дуже гармонійне поєднання яблучної нотки, баклажанів і томатів з легкою пікантністю часнику і перцю сподобається дуже багатьом.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Маринований часник з винним оцтом і травами