Як приготувати паелью: 5 класних рецептів

Паелья – національне іспанське блюдо родом з Валенсії. Оригінальна версія паельї готується з рису і морепродуктів, але через те, що популярність “іспанського рису” в XX столітті злетіла до небес, рецептів цієї страви існує безліч.
Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно готувати паелью, і запропонуємо вам кілька нескладних рецептів на будь-який смак.
Блюдо для великої компанії
У кожній сім’ї є свій фірмовий рецепт паельї, але якщо ви зібралися приготувати її за всіма правилами, важливо дотримуватися традиції.
Саме слово паелья (paella) означає “сковорода”. У найконсервативніших валенсійських ресторанах паелью готують і подають прямо в ній. У магазинах ви зможете знайти спеціальні сковорідки для приготування паельї й різотто, виготовлені зі сталі і які підходять для використання на відкритому вогні.
До речі, про відкритий вогонь: справжню паелью завжди готують на багатті прямо на вулиці. Цей традиційний спосіб приготування головної іспанської страви відображає її “об’єднуючу місію”: паелью завжди готують не на одну людину, а для великої компанії. Хіба це не ідеальне блюдо для пікніка? Кличте всю сім’ю і збирайте друзів на вечерю!
Який рис і які спеції вибрати для паельї?
Єдиний правильний рис для класичної паельї – круглий (наприклад, валенсійських сортів “Баїя” або “Бомба”). Обов’язково готуйте паелью, використовуючи рис із середнім або великим зерном: він вбирає рідину набагато краще, ніж довгозернистий, пропарений або інший рис.
Що стосується спецій і трав, їх основний набір залишається незмінним незалежно від того, яку варіацію паельї ви вирішили приготувати. Шафран, куркума, розмарин і паприка обов’язкові для будь-якої паельї, оскільки саме вони надають іспанській страви особливий смак, колір і аромат.
Традиційна паелья з морепродуктами
Це самий “правильний” варіант паельї: тільки рис, морепродукти й нічого зайвого. Приготуйте ту саму паелью з Валенсії!
Інгредієнти:
- Круглий рис 350 грамів
- Морепродукти (мідії, креветки) 450 грамів
- Помідори 450 грамів
- Бульйон (овочевий або курячий) 500 мілілітрів
- Сік половини лимона
- Часточки лимона для подачі
- Оливкова олія 2 столові ложки
- Цибуля ріпчаста велика 1 штука
- Вино біле сухе столове 4-5 столових ложок
- Куркума 1,5 чайної ложки
- Паприка 1,5 чайної ложки
- Шафран 1,5 чайної ложки
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
- У спеціальній сковороді розігрійте олію й обсмажте в ній цибулю, поки вона не стане м’якою.
- Додайте приправи (паприку, шафран) і рис. Перемішайте, влийте вино і дочекайтеся, коли воно википить.
- Влийте до рису бульйон і додайте нарізані часточками помідори. Приправте все куркумою.
- Не забуваючи час від часу помішувати страву, готуйте 15-20 хвилин.
- Додайте морепродукти до рису і накрийте сковороду кришкою. Готуйте ще 5-7 хвилин до готовності рису і морепродуктів.
- Готову страву заправте лимонним соком. Подавайте до столу, прикрасивши часточками лимона.
Лайфхак для рецепта:
Перед тим як подавати страву, дайте їй постояти 10 хвилин, щоб рис цілком ввібрав в себе всю рідину й аромат приправ.
Паелья з куркою та креветками
У цьому рецепті є абсолютно все. Ця вкрай ситна і цілком традиційна паелья з куркою і морепродуктами точно стане однією з ваших улюблених страв.
Інгредієнти:
- Рис круглий 250 грамів
- Куряче філе 450 грамів
- Королівські креветки очищені 200 грамів
- Цибуля ріпчаста велика, нарізана півкільцями 1 штука
- Часник, дрібно нарізаний 2-3 зубчики
- Бульйон курячий 700 мілілітрів
- Перець болгарський, нарізаний кубиками 1 штука
- Вино біле сухе столове 80 мілілітрів
- Оливкова олія 2-3 столові ложки
- Сіль, перець за смаком
- Куркума 1,5 чайної ложки
- Розмарин 1,5 чайної ложки
- Шафран 1,5 чайної ложки
Приготування:
- У спеціальній сковороді розігрійте олію й обсмажте часник і цибулю, поки вона не стане м’якою.
- Обсмажте шматочки курячого філе з усіх боків близько 10-ти хвилин, відсунувши цибулю в сторону.
- Додайте в сковороду рис і куркуму, влийте вино, бульйон, шафран і болгарський перець. Перемішайте.
- Готуйте паелью близько 15-ти хвилин, перемішавши ще 1-2 рази. Дочекайтеся, поки рис стане м’яким, і вся зайва рідина вбереться.
- Додайте в сковороду креветки й тушкуйте блюдо, поки вони не стануть готовими й не придбають рожевий колір. Приправте паелью сіллю і перцем за смаком, а потім подавайте до столу.
Лайфхак для рецепта:
Коли вам здасться, що рис повністю готовий, включіть вогонь на повну потужність на одну хвилину, щоб на дні сковороди утворилася спеціальна скоринка. Ця пригоріла скоринка рису вважається найсмачнішою в паельї, її ні в якому разі не слід залишати не з’їденою.
Вегетаріанська паелья
Якщо ви не їсте м’ясо і рибу, але спробувати паелью вже дуже хочеться, пропонуємо вам приготувати вегетаріанську паелью. Повірте, виходить вона нітрохи не гірше, ніж оригінальна!
Інгредієнти:
- Рис круглий 300 грамів
- Цибуля ріпчаста, дрібно нарізана 1 штука
- Оливкова олія 3-4 столові ложки
- Тертої моркви 200 грамів
- Часник, дрібно нарізаний 2-3 чайні ложки
- Болгарський перець, нарізаний дрібними кубиками 2 штуки
- Свіжий зелений горошок 200 грамів
- Бульйон овочевий 500 мілілітрів
- Шафран 1,5 чайної ложки
- Куркума 1,5 чайної ложки
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
- У спеціальній сковороді розігрійте олію й обсмажте в ній цибулю, поки вона не стане м’якою.
- До цибулі додайте моркву і часник, продовжуючи обсмажувати інгредієнти ще 3-4 хвилини.
- У сковороду засипте рис і, перемішавши його в олії з овочами, залийте бульйоном, додавши куркуму, шафран, перець і горох.
- Варіть рис на повільному вогні близько півгодини, поки рідина повністю не вбереться, а рис не стане м’яким.
- Подавайте готову страву, за бажанням прикрасивши його свіжою зеленню (наприклад, петрушкою).
Лайфхак для рецепта:
Вегетаріанці можуть змінювати цей рецепт в залежності від своїх побажань. Так, наприклад, як інгредієнт можна додати свіжі дрібні печериці, і паелья заграє зовсім новими смаковими фарбами.
Проста паелья з рибою і морепродуктами
Простий, дуже смачний і, можна сказати, економічний варіант паельї для тих, у кого під рукою не виявилося свіжих морепродуктів.
Інгредієнти:
- Рис круглий 500 грамів
- Заморожені морепродукти (морський коктейль) 500 грамів
- Рибне філе 150 грамів
- Помідори нарізані 2-3 штуки
- Болгарський перець, нарізаний кубиками 1 штука
- Бульйон (рибний, овочевий або курячий) 800 мілілітрів
- Часник, дрібно нарізаний 2 зубчики
- Шафран 2 чайні ложки
- Розмарин 2 чайні ложки
- Куркума 1,5 чайної ложки
- Сіль, перець за смаком
- Оливкова олія 3-4 столові ложки
- Стручкова квасоля 150 грамів
Приготування:
- У спеціальній сковороді розігрійте олію й обсмажте в ній нарізане невеликими шматочками філе риби й морепродукти протягом 2-5 хвилин. Перекладіть їх в окремий посуд.
- Обсмажте в олії з рибним соком часник, помідори й болгарський перець протягом 10 хвилин.
- Додайте сіль, перець, приправи, а потім – рис. Ретельно перемішайте.
- Поверніть в сковороду рибу і морепродукти, залийте все бульйоном і додайте стручкову квасолю.
- Знову перемішайте всі інгредієнти й варіть блюдо 10-15 хвилин на великому вогні.
- Подавайте готову паелью, давши їй “відпочити” ще 5-7 хвилин на повільному вогні, щоб в рис вбралися всі соки.
Лайфхак для рецепта:
Замість того, щоб додавати часник в процесі приготування, ви можете використовувати його в самому кінці, посипавши ним вже готову страву. Крім цього, з рибною паельєю відмінно поєднуватимуться лимонні заправки з додаванням зелені.
Овочева паелья з індичкою
Дуже літнє і досить легке блюдо з дієтичним м’ясом індички й соковитими сезонними овочами. Мабуть, кращий варіант для пікніка: така паелья готується дуже швидко, а інгредієнтів для неї потрібно самий мінімум.
Інгредієнти:
- Рис круглий 300 грамів
- Філе індички 170 грамів
- Оливкова олія 2-3 столові ложки
- Сіль, перець за смаком
- Паприка 2-3 чайні ложки
- Суміш овочева заморожена 1 упаковка
- Томатна паста 200 грамів
- Шафран 1,5 чайної ложки
Приготування:
- У великій каструлі або спеціальній глибокій сковороді розігрійте олію й обсмажте томатну пасту.
- На антипригарній сковороді обсмажте нарізане тонкими скибочками філе індички, приправивши його сіллю і перцем.
- До томатної пасти додайте рис і, заливши його 700 мілілітрами гарячої води, тушкуйте 10-15 хвилин до википання всієї рідини. Додайте приправи (шафран і паприку).
- У сковороді на оливковій олії обсмажте заморожені овочі.
- У приготовленому посуді, який ви поставите на стіл, змішайте всі готові інгредієнти (індичку, рис в томатній пасті й овочі). Розкладайте паелью по тарілках, прикрасивши її свіжою зеленню.
Лайфхак для рецепта:
Щоб паелья придбала приємний пікантний смак, зробіть гострий соус, змішавши в блендері пару свіжих перчиків чилі, півсклянки води, три чайних ложки лимонного соку, чайну ложку цукру і половину чайної ложки солі. Використовуйте цей соус згідно з рецептом, додавши його до томатної пасти.
Смачного!